diumenge, 30 de novembre del 2014

Inundacions de l'Alt Empordà del 30 de novembre de 2014

Dia històric per Figueres!!
L'aigua rebenta La Rambla. Dos arbres centenaris cauen damunt les casetes preparades pel mercat de Nadal.
El centre neuràlgic de Figueres s'enfonsa!!
Tindrà alguna connotació política i /o social??
 

Les autoritats de revisió!! (Fot. Inés Padrosa)






 




I, a Castelló d'Empúries: Una bona Mugada!!


dissabte, 29 de novembre del 2014

Presentació llibre Damià Mateu Bisa. Biblioteca Castell de Peralada




Benvolguda família Suqué Mateu, amigues i amics, benvinguts a aquest acte festiu que, avui, tinc la satisfacció de presentar.

Enguany, amb motiu de la celebració dels 150è aniversari del naixement de Damià Mateu hem dut a terme diverses activitats per recordar degudament el personatge.

Amb anterioritat, a Barcelona, va tenir lloc una exposició al Palau Robert, amb un acte que comptà amb la presència del President de la Generalitat qui va fer entrega d’un Diploma a Carmen Mateu, néta de l’industrial barceloní, i presidenta de l’Associació Cultural Castell de Peralada.

A Peralada, el passat mes de maig inaugurarem l’exposició-homenatge a la Biblioteca, la qual encara podem contemplar. Acte que es complementà amb la conferència del doctor Jordi Nadal qui va parlar sobre l’empresa que més prestigi internacional va donar a la família i al país: La Hispano Suiza.

El dia d’avui vé a completar aquest seguit d’actes per festejar aquest llinassenc excepcional: Damià Mateu, va néixer a Llinars del Vallès, vila d’on procedia la família.

La formació i les qualitats del personatge que disposa d’un esperit inquiet i gaudeix de visió de futur fan que la major part de les empreses en les que participa siguin un èxit:  expandeix la familiar “Hijo de Miguel Mateu” dedicada al comerç dels ferros, és membre fundador d’altres (el Banco Urquijo Catalán) i en crea noves i pròpies: La Hispano Suiza i FHASA.

Està molt ben relacionat fins al punt de gaudir de l’amistat del rei Alfons XIII i és un ferm defensor i partidari del modernisme.

Damià Mateu, un dels emprenedors catalans més rellevants del primer terç del segle XX, posa en pràctica el que els economistes d’avui en dirien la diversificació d’inversions (empreses, finques, accions i obres d’art).

Vista a trets generals la magnitud del personatge vull afegir que la celebració del 150è aniversari ens ha permès quelcom molt important: presentar un compendi dedicat a totes les seves activitats i així esmenar el dèficit bibliogràfic en relació a la seva persona.

En el llibre hi han participat quatre autors, dos són externs a la casa, el Doctor Jordi Nadal, catedràtic emèrit d’Història econòmica de la Universitat de Barcelona i el senyor Miquel Canals, historiador i marquès de Casa Brusi, i dos vinculats a Peralada, el senyor Jaume Barrachina, director del Museu i jo mateixa.

No podien ser més encertades les participacions del sr. Nadal i del sr. Canals. Ells han tractat dos aspectes fonamentals dels quefers de Damià Mateu.

El dr. Nadal, especialista en la història de la industrialització espanyola, fa molts anys es va decantar per l’estudi d’una de les principals empreses creada per l’homenatjat: l’automobilística Hispano Suiza, és així com des de l’any 1999 està endinsat en una investigació que ha esdevingut més intensa en els darrers anys.

Per aprofundir en el tema, ha consultat l’arxiu de La Hispano (abans a Barcelona ara traslladat a Peralada), però també ha recorregut diferents arxius públics de la geografia espanyola: a Barcelona el de l’Ajuntament, i a Madrid els arxius de l’I.N.I. i el del Ministerio de Asuntos Exteriores. També ha realitzat visites a Galícia a A Coruña i Arteixo. S’ha desplaçat, també, a l’estranger, a Paris per consultar fonamentalment l’Archive du Ministère des Affaires Étrangères i, a Savigny-le-Temple,  l’Archive du Ministère de l’Économie et des Finances. A Itàlia, concretament a Milà, l’arxiu d’Alfa Romeo ha estat objecte de les seves visites.

En el llibre que avui presentem ens ofereix la conferència pronunciada el mes de maig, el dia de la inauguració de l’exposició, on ens parla del miracle de “La Hispano Suiza”. De fet, esdevé un avanç de la monografia que té a punt de publicar.

El sr. Canals Elias-Brusi, marquès de Casa Brusi, descendent dels qui foren durant més de cent anys propietaris del “Diario de Barcelona”, en la seva col·laboració ens dóna una visió global de la història de l’esmentat rotatiu, des de la seva fundació a càrrec de Pedro Pablo Husson de Lapezarán el 1792, passant pel període familiar, l’etapa anomenada dels Mateu (Damià i Miquel) fins l’any 1975, per finalitzar sota els auspicis de l’Ajuntament de Barcelona.

Per aquesta recerca, a més de l’arxiu familiar ha cercat informació, també, a l’Arxiu Històric de la Ciutat, Ca l’Ardiaca, a Barcelona.

Miguel Canals qualifica de “providencial” que Alfons XIII demanés ajut a Damià Mateu. I afegeix “como importante empresario y financiero que era, disponía del capital necesario para invertir en el rescate”.

Pel que fa a Jaume Barrachina, presenta una de les vessants més desconegudes del biografiat: la del col·leccionisme. De fet, el senyor Barrachina l’any 2007 ja havia fet  referència a la col·lecció de Damià Mateu a “Matias Muntadas, Jaume Espona i Miquel Mateu” dins el volum “Col·leccionistes, col·leccions i museus”.

En la present aportació detalla tots els aspectes de la gènesi de la col·lecció, amb la descripció dels objectes adquirits (pintures murals, quadres, tapissos, camafeus,…), els antiquaris contactats, els sistemes de compra o la creació del Museu d’Art Xinès.

I ho fa, basant-se en l’arxiu particular de Damià Mateu, en el seu epistolari (milers de cartes relligades amb un total de 44 volums, que suposen tres metres lineals), i altra documentació complementària del mateix arxiu.

De totes maneres no vull desentrellar més informació ja que tot seguit tindrem ocasió de fer-nos una idea del resultat de la seva investigació i de les interessants aportacions gràcies a la conferència que podrem escoltar a continuació.

Pel que respecta a les meves aportacions, voldria ressaltar que han estat les agendes personals de Damià Mateu un material valuosíssim en tot el procés d’investigació així com la resta de documents i fotografies, del seu  Arxiu particular. De totes maneres, he hagut de recórrer també a arxius forans: a Barcelona, a l’Arxiu del Col·legi d’Arquitectes, a l’Arxiu Diocesà, a l’Arxiu de l’Autoritat Portuària, al de la Sagrada Família, al de l’Àrea de Patrimoni de la Diputació i al dels Ferrocarrils Catalans.

Cal afegir també la consulta als arxius municipals de Fogars de Montclús i de Llinars del Vallès, vila natal de Damià Mateu. Aquest, voluntàriament, l’esmento en darrer terme perquè voldria recalcar que l’apartat dedicat a Damià Mateu i Llinars no tindria un contingut tan complet sense l’ajuda facilitada per l’Ajuntament de Llinars (avui representat pel regidor d’Hisenda sr. Aixandri)  a través de la figura del seu arxiver Albert Gómez també present entre nosaltres. Gràcies.

Heus aquí, doncs, un llibre que marcarà un abans i un després en la coneixença de Damià Mateu. Un Damià Mateu que ens ha atret, entusiasmat i esperonat. Podríem dir que ha estat el seu esperit inquiet el que ens ha fet cercar aquí, allà i més enllà; que ens ha fet llegir milers de documents; que ens ha donat força per seguir tot un munt de recerques a arxius; per fer centenars de preguntes i mantenir converses amb familiars; per escriure correus electrònics i fer trucades a coneguts i desconeguts que ara ja no ho són; per encomanar-nos a “sant google” tal com diuen alguns; per portar molta cura en la maquetació del llibre...

És per tot això que el dia d’avui esdevindrà un dia excepcional ja que, després de molt de temps d’estudi, de treball per destriar el gra de la palla, presentem un llibre en el qual s’hi troben moltíssimes aportacions inèdites amb les quals podrem copsar l’envergadura global del personatge.

Moltes gràcies a tots per fer-ho possible!!



Miquel Capo Mateu, Carme Mateu, Isabel Suqué, Artur Suqué, Javier Suqué, Blanca Camín, Inés Padrosa, Miquel Suqué i Jaume Barrachina (Fot. Martí Dacosta)

Un moment de la presentació del llibre (Fot. José Luis Torres)
Un moment del parlament (Fot. Martí Dacosta)

Una part del públic assistent (Fot. Martí Dacosta)

Els representants de l'ajuntament de Llinars del Vallès, sr. Josep Aixandri i Albert Gómez (Fot. José Luis Torres) 

dimarts, 25 de novembre del 2014

dijous, 20 de novembre del 2014

Presentació llibre dedicat a Damià Mateu a la Biblioteca del Castell de Peralada

Finalment i després de passar moltes hores buscant, redactant, comprovant, conversant, indagant, ...
Arriba el dia de la presentació!!
 
Un llibre que recull les aportacuions de quatre estudiosos, per ordre d'intervenció: Inés Padrosa, Jaume Barachina, Jordi Nadal i Miguel Canals.
A partir d'enguany, Damià Mateu disposarà d'una monografia com es mereixia. En ella s'hi podrà veure una visió global d'aquest personatge tan polifacètic: des de l'aspecte familiar, al d'empresari, al de col·leccionista, o com a creador de noves iniciatives, tal és el cas de la Hispano Suiza.





dijous, 6 de novembre del 2014

Recordant el professor de l'Institut, Joan Guillamet Tuèbols (1922-2014)


Fa uns dies va morir Joan Guillamet, i no vaig poder dedicar-li el sentit adéu ni en cap setmanari local per no haver-me'n assabentat a temps, ni en el blog per estar immersa en la finalització de l'escrit dedicat a Damià Mateu, obra que presentarem properament.
Tot i amb això, encara que sigui amb uns dies de retard, deixaré una entrada dedicada a la seva trajectòria professional i a una obra compartida.
La seva trajectòria la reprodueixo de l'entrada que vaig redactar en el "Diccionari biogràfic de l'Alt Empordà" (2009). Per cert, molt utilitzat i poc citat.
I pel que fa a l'obra compartida ens hem de remuntar a l'any 1997. Aquell any l'Institut d'Estudis Empordanesos, del qual n'era secretària i coordinadora de publicacions, publicà una obra dedicada a Eduard Rodeja i Galter. Durant l'any 1996 vàren tenir lloc una sèrie d'actes per homenatjar el seu record i l'any següent va sortir la miscel·lània en la qual s'hi aplegaven articles de diferents historiadors, és el cas de Joaquim Bech de Careda, Eduard Rodeja de las Heras, Jaume Nabot, Josep Maria Bernils, Blanca Reig, Albert Compte, Joan Guillamet i jo mateixa.
Tot seguit reprodueixo una pàgina en la que s'inclou la portada del llibre acompanyada de la fotografia dels col·laboradors.
Avui, alguns d'ells ja ens han deixat i aquesta foto ja ha entrat a formar part de la història figuerenca.


 

"Història de l'Institut d'Estudis Empordanesos" 
Inés Padrosa Gorgot, p. 75




"Diccionari biogràfic de l'Alt Empordà" d'Inés Padrosa

"Diccionari biogràfic de l'Alt Empordà" d'Inés Padrosa