dimarts, 23 d’octubre del 2018

La Cartografia de la Col·lecció Mascort. Balanç a la premsa




La mostra «La cartografia de la Col·lecció Mascort. Escenes de la història», que va obrir les portes el 16 de juny i les va tancar el diumenge 14 d’octubre, ha rebut més de 8.000 visitants. La Fundació va encarregar el comissariat i l’estudi de les peces de la col·lecció cartogràfica del seu president, Ramon Mascort Amigó, a la historiadora de l’art i arxivera del Castell de Peralada, la figuerenca Inés Padrosa, qui assegura que la col·lecció de Mascort és «una de les millors col·leccions privades catalanes de cartografia». Fruit de la recerca i la catalogació de les obres, Padrosa ha publicat el llibre-catàleg La cartografía de la Colección Mascort. Escenas de la historia. Segons dades de l’entitat privada, entre el públic que ha visitat la mostra, en destaca un nombre important de representants de l’estament militar, col·leccionistes, arxivers, bibliotecaris, així com membres de la Societat Catalana de Geografia, funcionaris de l’Institut Cartogràfic i estudiants de la UdG.









Vuit mil mirades per a la col·lecció Mascort El Punt


La Fundació Mascort de Torroella de Montgrí va tancar l’exposició La cartografia de la Col·lecció Mascort. Escenes de la Història, amb un gran èxit de participació amb més de 8.000 visitants del 16 de juny al 14 d’octubre.
La mostra va reunir 160 gravats pertanyents a les escoles cartogràfiques europees més representatives dels segles XVI i XIX. L’exposició deixa un element de referència: un catàleg que la cap de la cartoteca de l’Institut Cartogràfic de Catalunya, Carme Montaner, va considerar “excepcional”.

La col·lecció, reunida al llarg dels anys pel president de la fundació, Ramon Mascort, va reservar un espai destacat a les obres de l’enginyer militar francès Sébastien de Beaulieu, que amb Les glorieuses conquestes de Louis le Grand (c. 1694), formades per 39 gravats, va divulgar per primera vegada algunes de les representacions més antigues que es conserven de Roses, Girona, Lleida i Barcelona, la majoria fruit de conflictes bèl·lics com ara la guerra dels Segadors, la dels Nou Anys i la de Successió. La comissària de l’exposició, Inés Padrosa, va destacar la importància que té per a la cartografia el treball que durant anys ha dut a terme Ramon Mascort, i que s’ha pogut traduir en una mostra única, especialment pel valor de les seves peces.



L'Empordà 23 d'octubre de 2018:

Empordà, 23 d'octubre de 2018



dilluns, 22 d’octubre del 2018

"Mallorca en el Palacio de Peralada", Círculo Mallorquín dilluns 29 d'octubre




Per les comarques gironines són molts els qui es sorprenen dels vincles dels Rocabertí amb Mallorca.
No succeeix el mateix a Palma de Mallorca ja que allà en són coneixedors i encara queden familiars d'Antoni de Rocabertí, comte de Zavellà, Tomàs de Rocabertí comte de Peralada i de Joana Adelaida qui heretà els títols dels germans després del seu traspàs.

La propera setmana, a petició del seu president sr. Ignacio Deyà, parlaré d'aquesta relació al "Círculo mallorquín" de Palma i explicaré algunes de les peces artístiques procedents de l'illa, ja siguin de mobiliari, pintura o llibres que avui dia formen part del patrimoni artístic peraladenc i que romanen a Peralada d'ençà que en el darrer terç del s. XIX els germans Rocabertí s'ocuparen de traslladar-les a la vila comtal. 

Sens dubte, serà un bon aperitiu perquè molts dels assistents s'atansin en un pròxim futur.
a Peralada per veure les peces personalment.

La presentació anirà a càrrec de l'amiga i reconeguda historiadora palmesana Mayda de Quiroga, esposa de P. de Montaner, comte de Zavellà.




divendres, 5 d’octubre del 2018

Aquest mes de setembre la Revista Bonart recorda l'exposició de Casa Galibern, seu de la Fundació Mascort


BONART

EXPOSICIONS TORROELLA DE MONTGRÍ

LA CARTOGRAFIA DE LA COL·LECCIÓ MASCORT

bonart




La Fundació Mascort de Torroella de Montgrí presenta fins al 14 d’octubre del 2018 La cartografia de la Col·lecció Mascort. Escenes de la història.
Amb aquesta exposició la Fundació Mascort dona a conèixer una de les millors col·leccions cartogràfiques privades de Catalunya. L’exposició mostra més de 160 mapes exempts pertanyents a les principals escoles cartogràfiques europees dels segles XVI al XVIII, que estan agrupats segons la següent temàtica: Mediterrani i península Ibèrica; mapes d’illes i cartes nàutiques; conflictes bèl·lics (el teatre de la guerra i les places fortes), i l’evolució de les representacions de Catalunya, amb més de 50 mapes datats entre c. 1605 (el primer inclòs en un atles, de Vrients) i 1798 (de Ludwig Güssefeld). Cal destacar el tractament especial que s’ha donat als gravats de l’enginyer militar francès Sébastien de Beaulieu, titulats Les glorieuses conquestes de Louis le Grand (c. 1694), que estan formats per 39 representacions que, per primera vegada, es podran veure en tot el seu esplendor. Com a complement, es presenten atles i monografies completes amb aspectes relacionats amb els temes anteriors. Entre aquests hi ha l’atles Curioses Staats und Kriegs Theatrum (1730), de l’alemany Gabriel Bodehner, i el popularment conegut com a Petit Beaulieu (1662), del mateix Sébastien de Beaulieu. La comissària de l’exposició i autora del llibre catàleg, Inés Padrosa Gorgot, és arxivera i bibliotecària del Castell de Peralada.

A la imatge, Petit Beaulieu. Torroella de Montgrí. S. de P. senyor de Beaulieu, c. 1662.

dimarts, 2 d’octubre del 2018

La Cartografia de la Col·lecció Mascort a les Jornades Europees del Patrimoni




Benvolguts, benvolgudes,


Dins les activitats de les Jornades Europees del Patrimoni 2018 s'organitza una visita guiada de caràcter especial a l'exposició La cartografia de la Col·lecció Mascort. Escenes de la història.
La visita, que anirà a càrrec de la comissària, Inés Padrosa, tindrà lloc el 13 d'octubre a les 18 h a la Casa Galibern, seu de la Fundació Mascort.

Places limitades. Es prega reserva prèvia a: 
info@fundaciomascort.com / 972 75 80 57