dijous, 26 d’abril del 2012

Homenatge a Pasqual Ribas, Castelló d'Empúries

El dissabte passat Castelló d'Empúries va retre un sentit homenatge a Pasqual Ribas. L'assistència a l'acte va ser multitudinària, representants de diferents associacions s'hi trobaven presents, amics i familiars.
Precisament la família es va preocupar d'editar una publicació que  Pasqual havia deixat enllestida, i es va obsequiar als assistents amb aquesta aportació, l'escrit pòstum "Campanes i campaners de Castelló d'Empúries".
Des de l'any en què va arribar a castelló d'Empúries es va implicar en la vida cultural i associativa de la vila i, entre altres, va col·laborar en la revista "El Salner".
Va publicar "Atles de Castelló d'Empúries. Segles XVII al XIX", precisament, del qual precisament em vaig ocupar de ferne la ressenya als Annals de l'Institut d'Estudis Empordanesos del 2001,  i "Òbits, fossars i enterraments en el paviment de l'església parroquial de castelló d'Empúries".




Els components de la taula rodona: Salvador Vega, Josep Oriol Ribas, la seva mare Maite Mulet, Guillem Turró i David Moré



dimarts, 24 d’abril del 2012

Experiència Sensorial Escultòrica Gastronòmica

El restaurant Siloc (Masia Siloc) - La Creueta (Quart), ha encetat una nova activitat: l'Experiència Sensorial Escultòrica Gastronòmica". L'ànima de l'esdeveniment ha estat l'amiga Inma Boadas. Ella ha impulsat l'exposició de l'escultor Enric Sala i l'actuació d'aquest al paratge que envolta el restaurant i, al mateix temps, ha proporcionat un repte al xef Ivan Torrent: la interpretació de l'obra escultòrica en un menú gastronòmic.



Ivan Torrent, xef del restaurant Siloc, i Enric Sala, escultor al costat d'una de les escultures de Sala (Fot. Inés Padrosa)


Article de José Luis Torres "Odissea gironina" al Diari de Girona del 27 d'abril de 2012.


Enric Sala ha desplegat més de 500 metres de tela a l'entorn de l'arbreda que dóna la benvinguda al restaurant. Amb aquesta actuació l'ha transformat i, tal com ell mateix deia, els arbres han esdevingut protagonistes de la seva obra efímera. Ha batejat l'obra amb el nom de l'"Elogi a l'aire", ja que segons el moviment que aquest en ofereixi, l'espectador rebrà diferents jocs de transparències, diferents sensacions i diferents interpretacions de l'espai. 

José Luis Torres i Enric Sala davant l'"Elogi de l'aire" (Fot. Inés Padrosa) 
Jaume Fàbrega, Inés Padrosa i Enric Sala (Fot. José Luis Torres)


 Inés Padrosa i Inma Boadas l'impulsora de l'esdeveniment (Fot. José Luis Torres)

 El joveníssim xef, Ivan Torrent, ens ha sorprès gratament amb la seva interpretació culinària i amb les seves explicacions.

Algunes de les interpretacions: 

Aparentment són tres aperitius iguals, però el comensal ha d'endevinar quins són els diferents ingredients de casdascún (Fot. Inés Padrosa) 







dissabte, 21 d’abril del 2012

La Confraria de Mario Zucchitello es retroba a Tossa de Mar

Ha passat un altre any, i en Mario, italià resident a Tossa de Mar des que s'enamorà de la seva muller la Rosa, tossenca de soca-rel, han volgut obsequiar-nos de nou amb una esplèndida trobada.
Fa molts anys que en José Luis i jo mateixa tenim l'honor de formar part del grup de convidats a aquesta cita. Allà coincidim amb amics procedents de diferents indrets de Catalunya - de Girona, Barcelona i Lleida- i d'Itàlia. 
Els àpats són d'antologia i responen, en part, als típics convits italians amb l'antipasto (amb vitello tonnato, mariscs diversos,...), el primo piatto (pasta in forno o altres varietats), secondo piatto i dolci, amb l'aternància d'algunes  receptes pròpies d'aquestes terres.
Tot casolà, elaborat per ells mateixos, amb tots els detalls cuidats. En fi, un dinar per a recordar.
Els amfitrions Mario Zucchitello, la seva muller Rosa Coris, en Francesco i la seva senyora Ma. Rosa.
Entre els participants: l'historiador Joan Domènech i sra., l'historiador Pere Freixas i sra., l'expert gastronòmic Jaume Fàbrega, l'historiador de l'art Francesc Fontbona, l'enginyer Sebastià Ruscalleda i sra., l'arxiver Antoni Reyes, l'arxiver Joaquim Daban, l'arxiver David Moré i sra., el filòleg Pep Vila, l'historiador Flocel Sabaté i sra., entre altres. 

Una part dels participants a la trobada.
En Francesco, content per la feina feta, abans d'emplatar (Fot. Inés Padrosa)

  

Carles Bros "Marcant el pas" als Amics del Castell de Sant Ferran

Avui l'Associació "Amics del Castell de sant Ferran" presidida per Antonio Herrera i l'amic, artista-pintor i activista, Carles Bros, ens han ofert una agradable vetllada al Castell de sant Ferran.
A més de gaudir de les obres realitzades per Bros, hem pogut escoltar l'actuació de dos músics Santi Escura, piano, i Frédéric Descargues, violí, del grup "Madesku Music Trio", els quals han interpretat diversos tangos i altres temes relacionats amb el ball, i l'actuació del figuerenc David Chia qui ens ha deleitat ballant la tècnica del tap dance.
Tal com diu el propi pintor l'exposició "Marcant el pas" és "un projecte que ha nascut del meu interés pel disseny món de les sabates i de la passió per la música i el claqué que tan m'han seduït des de petit". Efectivament a l'exposició s'hi poden  veure les inquietuds del pintor: la pintura, la música i el disseny de sabates.
Carles Bros ha tingut un record per Ramon Ynglada, escriptor i membre de l'Associació Amics del Castell de sant Ferran, qui havia d'haver presentat l'exposició, però que malauradament va morir de manera imprevista.
Però, encara hi ha un valor afegit i és que en aquests temps difícils, s'ha aconseguit publicar un catàleg de l'exposició, patrocinat per Miquel Roig, cinquena generació de sabaters coneguts amb el nom comercial de Calçats Roig.
La més cordial enhorabona a tots!


Catàleg de l'exposicióde Carles Bros, titolada "Marcant el pas",
patrocinat per Calçats Roig.

El regidor Godoy, Miquel Roig, Carles Bros i Antoni Herrera (Fot. Inés Padrosa)



Pilar Farrés, Carles Bros, Inés Padrosa i José Luis Torres


La família Roig, patrocinadora del catàleg i de l'exposició, amb Inés Padrosa (Fot. José Luis Torres)

Imatge de la sala d'exposició de Carles Bros (Fot. Inés Padrosa)
Frèdèric Descargues i Santi Escura (Fot. Inés Padrosa)

Carles Bros amb David Chia, qui ha fet una demostració de tap dance (Fot. Inés Padrosa)


Inés Padrosa i Antònia davant les Formes de sabates treballades amb tècnica mixta (Fot. José Luis Torres)
Una altra vista de lexposició (Fot. Inés Padrosa) 

dijous, 19 d’abril del 2012

Lluís Albert presenta "Víctor Català, una biografia insòlita"

Lluís Albert ha presentat la seva darrera aportació sobre la seva tia l'escriptora Víctor Català, pseudònim de Caterina Albert. Un treball en el que hi ha esmerçat més de tres anys i que, avui, n'ha vist els resultats.
A l'acte s'hi trobaven altres estudiosos de Caterina Albert com Irene Muñoz.
També ha comptat amb la presència del biògraf de Lluís Albert, l'historiador i amic Joan Domènech i la seva senyora.
És d'admirar la vitalitat del compositor de l'Escala. Esperem que pugui continuar proporcionant-nos música i llibres per molts anys! 


Inés Padrosa, Lluís Albert, Joan Domènech biògraf de Lluís Albert i Teresa (Fot. José Luis Torres)
Irene Muñoz, Lluís Albert i Inés Padrosa

dimarts, 17 d’abril del 2012

Els jardins de Santa Clotilde, de Lloret de Mar

Dona gust veure com hi ha llocs costaners que s'han conservat, gairebé verges, gràcies a l'interés de particulars. Aquest és el cas del jardins de Santa Clotilde, de Lloret de Mar.
Va ser a la segona dècada del segle XX quan Raul Roviralta va apropar-se a la vila de Lloret gràcies a les estades que hi feia la seva futura muller, Clotilde Rocamora. Es va enamorar de l'indret i va comprar diverses peces de terra, llavors vinyes, de la zona anomenada la Boadella, i les va anar annexionant. Es va posar en contacte amb el menorquí Nicolau Maria Rubió i Tudurí i plegats crearen els futurs jardins de Santa Clotilde.
A finals del segle XX, els descendents cediren els jardins a l'ajuntament de Lloret. En el moment de la cessió, l'estat de l'indret era d'un cert abandonament i, per aquest motiu, es va haver d'actuar: Artur Bossi va ser el paisatgista encarregat de la reforma.
En José Luis i jo mateixa varem tenir l'oportunitat de sentir les explicacions d'Anna Fuentes, cap de patrimoni de l'ajuntament de Lloret de Mar i directora del Museu del Mar. Amb aproximadament deu anys d'apertura els jardins de Santa Clotilde han passat de rebre de 3.000 visitants a l'any, a tenir-ne més de 100.000.

Enguany, i per primera vegada a la història, s'ha permès la visita als jardins del Castell de Peralada, i a la Biblioteca hi ha una exposició titolada "Jardins de paper" que complementa la visita. El proper mes de maig tindrà lloc un simposi en el qual sota el nom "El Parc del Castell de Peralada". Anna Fuentes serà una de les participants de la taula rodona en la qual es debatrà sobre "Els jardins històrics de Catalunya i models de conservació i gestió"

Entrada als jardins de Santa Clotilde de Lloret de Mar (Fot. Inés Padrosa)

Anna Fuentes, cap de patrimoni de l'ajuntament de Lloret de Mar i directora del Museu del Mar, i Inés Padrosa visitant els Jardins de Santa Clotilde de Lloret de Mar (Fot. Inés Padrosa)

Vista de la costa verge des dels jardins de Santa Clotilde de Lloret de Mar (Fot. Inés Padrosa)
Vista de la casa que fou propietat d'Artur Roviralta, marquès de , als jardins de Santa Clotilde de Lloret de Mar (Fot. Inés Padrosa)
José Luis Torres i Inés Padrosa als Jardins de Santa Clotilde de Lloret de Mar
(Fot. Anna Fuentes)

diumenge, 15 d’abril del 2012

Visita al Monestir de Montserrat i a la seva Biblioteca

Dissabte 14 d'abril, tenim el privilegi que el pare Fr. Xavier Altés ens guii a una de les capelles del monestir, a la biblioteca i a altres dependències.
És un goig poder veure una de les biblioteques monacals més importants, actualment compta amb 300.000 volums.
En José Luis i jo no podem tenir millor guia que el pare Altés, qui ostentà el càrrec de bibliotecari durant molts anys. Ell ens explica moltes curiositats: les exposicions que duen a terme, les revistes que reben (600), la secció de gravats (amb més de 18.000), la secció de pergamins i papirs, els incunables (400), els manuscrits, col·leccions especials com la important col·lecció de fons mallorquins dels comtes d'Aiamans, donacions, compres, etc.. Ens explica la gran destrucció que va provocar l'exèrcit francès que va reduir la biblioteca de 40.000 volums a uns 3.000 i com es va haver de començar de nou a principis del segle XIX, amb grans adquisicions durant el segle XX.
En definitiva, una tarda esplèndida impregnada d'història i de llibres, i acompanyats d'un erudit i gran coneixedor del monestir (autor entre altres de la monografia "L'església nova de Montserrat: 1560-1595-1992"), i dels seus fons bibliogràfics, el pare Francesc Xavier Altés i Aguiló.


Biblioteca del monestir de Montserrat (Fot. Inés Padrosa)


José Luis Torres i el pare Fr. Xavier Altés a la Biblioteca Monestir de Montserrat (Fot. Inés Padrosa)

Biblioteca del monestir de Montserrat (Fot. Inés Padrosa)

El pare Fr. Xavier Altés i Inés Padrosa a la Biblioteca del monestir de Montserrat (Fot. José Luis Torres)


Monestir de Montserrat (Fot. Inés Padrosa)

dimarts, 10 d’abril del 2012

La creació del raval de sant Joan a Peralada, al Butlletí de Peralada, abril de 2012





"La creació del raval de sant Joan" d'Inés Padrosa, El Butlletí  (Peralada), núm. 46, hivern-primavera 2012.


"La creació del raval de sant Joan" d'Inés Padrosa, El Butlletí (Peralada), núm. 46, hivern-primavera 2012.



"La creació del raval de sant Joan" d'Inés Padrosa, El Butlletí (Peralada), núm. 46, hivern-primavera 2012.

dilluns, 9 d’abril del 2012

Empordoneses 3a edició al Celler Espelt

EMPORDONESES 2012
Per tercer any consecutiu ha tingut lloc la moguda artística a Figueres coordinada per Pilar Farrés. Després de poder veure les obres en diferents espais de la capital de comarca, ara es poden veure aplegades a les magnífiques instal·lacions del Celler Espelt.
Veiem aquí algunes imatges:



La nina de paper, creació d'Eulàlia Sánchez i Agata Vega dona la benvinguda
a Empordoneses al Celler Espelt (Fot. Inés Padrosa)

Pilar Farrés i José Luis Torres al costat del text d'aquest
darrer "Mi Decálogo (Parafraseando a Kilpling)" (Fot. Inés Padrosa)




Algunes de les obres exposades al celler Espelt
(Fot. Inés Padrosa)

 
     La interpretació de Pilar Farrés de "Planta-li cara"
acompanyat de l'escrit de Marta Vázquez Gómez
(Fot. Inés Padrosa)



La força de les escultures de Carme Gorriz, resident a Navata.

El VideoArt creació de Laia Pol. Als costats José Luis Torres, Inés Padrosa i l'artista.


Pilar Farrés, José Luis Torres i Laia Pol al Celler Espelt (Fot. Inés Padrosa)


dimecres, 4 d’abril del 2012

Jordi Pla i Jaume Maurici a Atenea

Ahir al vespre el filòleg Jordi Pla va presentar el llibre "Jaume Maurici. La mirada noucentista", obra en la qual presenta un recull d'articles que l'escriptor havia publicat al setmanari figuerenc Ampurdán a la dècada dels 70 i 80 del segle XX, i que havia estat director del setmanari Alt Empordà de 1917 a 1923.
La presidenta d'Atenea, Anna Velaz, va iniciar l'acte i varen intervenir Carles Ayats de l'Empordà, Pep Vila com a presentador, Jordi pla com a autor i l'alcalde de Figueres, Santi, Vila va cloure el torn de paraules. 

Inés Padrosa, Jordi Pla i José Luis Torres

Portada del llibre editat per Brau edicions


Inés Padrosa, Jordi Pla, Anna Velaz i José Luis Torres

dilluns, 2 d’abril del 2012

El cardenal Antoni Despuig, Raixa i el comte de Montenegro

Raixa ha estat una de les possessions més importants de Mallorca. Consta que en el repartiment de Jaume I fou concedida al comte d'Empúries.
En el decurs dels segles passà a formar part del patrimoni de la família Despuig, comtes de Montenegro. Un dels membres més importants d'aquesta família fou el cardenal Antoni Despuig (Palma, 1785-Lucca, 1813), fill del III Comte de Montenegro.
Antoni Despuig va dotar la possessió de nombroses escultures procedents de l'excavació italiana d'Arriccia, prop d'Albano; aquestes peces juntament amb altres conformaren el Museu de Raixa.
A la seva mort la propietat va passar al comte de Montenegro, essent un dels propietaris el marit de Joana Adelaida de Rocabertí, la darrera comtessa de Peralada, amb qui s'extingeix el llinatge Rocabertí.
A principis del segle XX els hereters varen vendre la propietat a un important empresari, Antoni Jaume Nadal, i la col·lecció d'escultures va passar al Museu de Mallorca, avui es poden veure al Castell de Bellver.


Antoni Despuig (Palma, 1745-Lucca, 1813) (Fot. Inés Padrosa)

 Actualment Raixa només conserva una part del que fou, ja que l'interior va ser completament buidat. Els jardins, dissenyats per l'escultor italià Lazzarini, també foren modificats a principis del s. XXI.

La possessió de Raixa (Fot. Inés Padrosa)

Vista de la Sala d'Escultures de Raixa a principis del segle XX. 


La col·lecció d'escultures del cardenal Despuig al Castell de Bellver (Fot. Inés Padrosa)