dimecres, 20 de juny del 2012

Conferència sobre "Els Rocabertí a Peralada" com a cloenda de les Aules de Formació per a Gent Gran de l'Alt Empordà

L'agost de l'any passat la sra. Dolors Roig em va convidar a donar una conferència a les Aules de Formació per a Gent Gran de l'Alt Empordà. Acordarem la data aproximada i el títol "Els Rocabertí a Peralada".
Ha estat una coincidència que la setmana passada s'inaugurés a la Biblioteca del Castell l'exposició "Els comtes de Peralada i Mallorca". Sens dubte, el tema ha esdevingut de màxima actualitat, amb novetats fruit de la recerca dels darrers temps d'investigació. L'acte ha tingut lloc al Cercle Sport Figuerenc.

Martí Carreras en el moment de la presentació d'Inés Padrosa (Fot. José Luis Torres)


El sr. Martí Carreras, president de l'Associació per a la Formació Cultural de la Gent Gran de l'Alt Empordà, la sra. Encarna Pla, presidenta del Casal de la Gent Gran de Figueres i Inés Padrosa (Fot. José Luis Torres) 
Una part del públic assistent (Fot. José Luis Torres) 

dimarts, 19 de juny del 2012

L'exposició "Els comtes de Peralada i Mallorca" a la premsa barcelonina

                         
Article de Sílvia Oller "Peralada y Mallorca" a La Vanguardia, Domingo 17 de junio de 2012.


                                 La Vanguardia,17.VI.2012

L'exposició "Els Comtes de Peralada i Mallorca" a la premsa gironina

Article de José Luis Torres "Patriotismes" al Diari de Girona de divendres 15 de juny de 2012.

"Història dels Rocabertí" Hora Nova, divendres 15 de juny de 2012


"Una exposició ret homenatge a la nissaga dels Rocabertí de Peralada" Empordà, 12 de juny de 2012.



Eva Vázquez "Els Rocabertí de Peralada" El Punt Diari, 15 de juny de 2012
D'esquerre a dreta Ricard Urgell, Inés Padrosa i pPere de Montaner ."Inauguren l'exposició sobre els Rocabertí", Hora Nova 19 de juny de 2012.
"Exposició al Castell", El Punt Diari, 19 de juny de 2012.


"Recuperen la nissaga dels Rocabertí" Empordà, 19 de juny de 2012

dilluns, 18 de juny del 2012

L'exposició peraladenca a la premsa mallorquina: Diario de Mallorca, Última Hora i Diari de Balears

Aquests dies la premsa mallorquina ha tractat la notícia de l'exposició peraladenca "Els comtes de Peralada i Mallorca" d'una manera generosa: a tota pàgina i acompanyada de fotografies a color.

Article de F. Marí "De Mallorca a Peralada"

Text de F. Marí, fotografies d'I.Padrosa i J.L. Torres "De Mallorca a Peralada" Diari de Balears, 17 de juny de 2012

Article de Gabriel Rodas a "Diario de Mallorca", 12 de juny de 2012.

Gabriel Rodas "Mallorca recupera su vínculo con Peralada" Diario de Mallorca, 12 de junio de 2012




Aquí l'article de Carles Domènec a l'Última Hora, 13 de juny de 2012.


Carles Domènec "Una exposición recuerda los condes de Peralada y Mallorca" Última Hora, 13 de juny de 2012.

Conferència de Cloenda Aules de Formació Cultural per a la Gent Gran de Figueres "Els Rocabertí a Peralada"

Aquest dimecres la conferència "Els Rocabertí a Peralada", suposarà la cloenda dels actes del curs 2011-2012 de les Aules de Formació Cultural per a Gent Gran de Figueres.
L'acte tindrà lloc a l'Auditori Narcís Monturiol del Cercle Sport figuerenc.


dissabte, 16 de juny del 2012

Inauguració Exposició "Els comtes de Peralada i Mallorca"

Ahir a la tarda va tenir lloc, a la Biblioteca del Castell de Peralada, la inauguració de l'exposició "Els Comtes de Peralada i Mallorca". Una mostra que reuneix importants documents custodiats a l'Arxiu del Regne de Mallorca, a l'Arxiu Can Vivot i a la mateixa Biblioteca i Arxiu del Palau de Peralada. La mostra es troba
L'acte va comptar amb els parlaments de Ricard Urgell, director de l'Arxiu del Regne de Mallorca, Inés Padrosa, comissària de l'exposició i bibliotecària del Castell de Peralada i Pere de Montaner, comte de Zavellà.

Artur Suqué, propietari del Castell de Peralada, Pere de Montaner, comte de Zavellà, Carmen Mateu de Suqué, propietària del Castell de Peralada, Inés Padrosa, comissària de l'exposició i bibliotecària del Castell de Peralada i Ricard Urgell, director de l'Arxiu del Regne de Mallorca. (Fot. José Luis Torres)

Jaume Barrachina, director del Museu del Castell de Peralada, Ricard Urgell, director de l'Arxiu del Regne de Mallorca,Inés Padrosa, comissària de l'exposició i bibliotecària del Castell de Peralada i Pere de Montaner, comte de Zavellà. (Fot. José Luis Torres)
   
Carmen Mateu de Suqué, Mayda de Quiroga, comtessa de Zavellà i Artur Suqué a la primera fila. Pere Torrent, alcalde de Peralada, en primer terme a la segona fila, al seu costat el pintor Carles Bros. (Fot. José Luis Torres)

Un altre moment de l'acte a la Biblioteca del Castell de Peralada (Fot. José Luis Torres)


dilluns, 11 de juny del 2012

Els Comtes de Peralada i Mallorca




“ELS COMTES DE PERALADA  I  MALLORCA”
 BIBLIOTECA DEL CASTELL DE PERALADA
EXPOSICIÓ 2012-13

Els Rocabertí han estat una de les nissagues nobiliàries més importants de Catalunya i Mallorca i, per tant, de la Corona d’Aragó. Aquest llinatge té el seu orígen el s. IX amb Dalmau de Rocabertí, en el decurs dels segles ha sobresortit pels seus vincles amb diversos membres de la reialesa: el primer va ser Jaume I, els comtes Dalmau V i el seu fill Jofre III acompanyaren al rei a la conquesta de Mallorca. A partir d’aquest moment s’inicia la relació amb l’illa que perdurarà fins a l’extinció de la nissaga, a finals del segle XIX. I, en el decurs dels segles, diferents membres de la nissaga s’han destacat per haver format part de diferents estaments nobiliaris, polític o eclesiàstics.

Els Rocabertí portaven, també, altres cognoms com els Verí, Boixadors, Cotoner, Pax/Pacs de manera que, estaven emparentats amb diverses famílies mallorquines d’alt rang.

Els darrers membres de la nissaga foren D. Tomàs de Rocabertí, D. Antoni i Da. Joana Adelaida de Rocabertí casada amb Ramon Despuig Fortuny, VIII comte de Montenegro, qui com a nebot del cardenal Despuig, fou l’hereter de Raixa. En morir Joana Adelaida (l’any 1899), el darrer membre de la nissaga, la propietat va passar a Francisco Trullols/Truyols, marqués de la Torre i a Josep Despuig González de Valbuena.

Finalment, l’any 1923, Peralada es desvincula definitivament dels hereters mallorquins en vendre el conjunt monumental a l’industrial barceloní Miquel Mateu. L’arxiu de la família fou traslladat a Palma, annexionant-se a l’arxiu del marquès de la Torre; de manera que, a partir de llavors tota la documentació dels Rocabertí i de les seves possessions a Catalunya, es troba custodiada a Mallorca. Fa pocs anys els descendents varen oferir l’arxiu al Govern Balear i, avui en dia, es pot consultar a l’Arxiu del Regne de Mallorca, del qual n’és director el sr. Ricard Urgell.

D’altra banda a l’Arxiu Municipal de Palma de Mallorca, del qual n’és el director el sr. Pere de Montaner, comte de Savallà/Zavellà (un dels títols que ostentaven els Rocabertí), també custodia documentació relacionada amb els comtes de Peralada, així com l’arxiu de Casa Vivot de Palma de Mallorca.

Des de la Biblioteca de Peralada hem volgut retre homenatge a aquesta nissaga, reivindicar i recuperar els vincles amb l’illa i donar a conèixer arreu la seva relació entre ambdós territoris: Peralada i Mallorca//Mallorca i Peralada.

Per aquest motiu des de fa dos anys s’està preparant l’exposició “Els comtes de Peralada i Mallorca”, que s’inaugurarà el proper mes de juny, amb la previsió de publicar un catàleg i realització de conferències.

Com ja s’ha dit anteriorment, amb aquesta exposició es pretén veure la relació dels comtes de Peralada amb Mallorca: els vincles familiars, les possessions i la incidència de les seves vivències en la restauració del Castell i el Convent del Carme, a Peralada.

Com a fet extraordinari l’exposició mostrarà documents dels comtes de Peralada (familia Rocabertí), custodiats a l’Arxiu del Regne de Mallorca (Palma), documents particulars procedents de Casa Vivot  i valuosos llibres i objectes personals preservats a la Biblioteca, a l’Arxiu i al Museu del Castell de Peralada, d’aquesta família extingida a finals del segle XIX.

Dels importants fons de la Biblioteca de Peralada s’ha seleccionat el material bibliogràfic i documental gràcies al qual es podrà veure la relació dels comtes de Peralada amb algunes de les possessions més importants de l’illa com Raixa (Bunyolí), Bendinat (Calvià) o Ca’n Puig a Palma.  Les relacions amb importants prohoms com el cardenal Despuig, cronistes mallorquins com Joan Dameto, Vicente Mut, Joaquim M. Bover, Joaquim  Bover, A. Furió o Álvaro Campaner.

L’exposició bibliogràfica i documental es complementarà amb peces del fons museístic, amb mobiliari i quadres i retaules que pertanyien als comtes de Peralada, de pintors mallorquins: Antoni Ribas/Ribes, Fausto Morell o del cercle de Guillem Mesquida. Així mateix es mostraran retrats de la família fets pel millor retratista del segle XIX, Vicente López.

Inés Padrosa Gorgot

dissabte, 9 de juny del 2012

El Corpus a Toledo


Viure la processó del Corpus de Toledo és un dels actes religioso-populars més emotius que he viscut. La vigília amb una passejada de les autoritats amb banda de música. L'endemà, tots els carrers del recorregut de la processó amb el terra cobert de farigola, que donava un aroma que es respirava per tots els racons, i protegits per una tela a manera de pal·li continu, les parets exteriors de la catedral ornamentades amb meravellosos tapissos, els balcons amb domassos, ... Les confraries, les "camareras" amb peineta, guants, tothom habillat per a l'ocasió. L'acompanyament de la música, els membres de la universitat, representants de diferents estaments eclesiàstics, polítics, associacions,...
En fi, una experiència per repetir que convida a viure-la a qui no hagi tingut l'ocasió de fer-ho.   
 Aquestes eren les experiències que va viure el meu marit, en José Luis, de petit, no és d'estranyar que es mantinguin vius aquests records. 


La magnífica custòdia feta per Enrique de Arfe (1475-1545)
 en el moment de la sortida per la Puerta Llana, de la Catedral de Toledo.


 






Un dels altars del recorregut:


Els tapissos ornant les parets exteriors de la catedral i els carrers plens de gom a gom:





L'ornamentació dels carrers és esplèndida amb cistells o poms de flors, domassos, il·luminació...