De mica en mica els germans Rocabertí-Dameto, comtes de Savallà, comtes de Peralada, vescomtes de Rocabertí, marquesos d'Anglesola i marquesos de Bellpuig, tindran el lloc que els correspon.
Des de fa uns anys que he procurat donar a conèixer la gran tasca que van dur a terme a Peralada tant artística com cultural.
La primera aportació va ser el 1990 amb la història de la cobla-orquestra "La Principal de Peralada".
Però ha estat des de l'any 2011, després de les reiterades visites a l'Arxiu del Regne de Mallorca, lloc on es preserva el seu arxiu que he pogut aprofundir molt més en la seva personalitat i actuacions.
Primer va ser a l'exposició, a la Biblioteca de Palaci, de "Jardins de paper" (2011), on vaig poder mostrar les cartes escrites per François Duvillers, l'arquitecte-jardinista dissenyador del Parc del Castell de Peralada.
L'any següent amb l'exposició titolada "Els comtes de Peralada & Mallorca" (2012), més endavant amb articles diversos. Una de les grans aportacions va ser la monografia "La reforma de l'església del Carme" (2017), en la qual es va poder comprovar el grau d'implicació en les reformes del convent i església del Carme i els encàrrecs als millors artistes de la ciutat comtal: Gerònim Granell, August Font o bé el vitraller Antoni Rigalt, així com estrangers és el cas del millor mosaicista italià de Sequals de Friuli: Gian Domenico Facchina.
El 28 d'octubre de l'any passat vaig tenir l'honor de pronunciar la conferència al Círculo Mallorquín de Palma de Mallorca: "Mallorca en el castillo de Peralada. O cómo vestir un Palacio en el s. XIX".
Conferència que la Reial Acadèmia Mallorquina d'Estudis Genealògics i Heràldics ha tingut a bé publicar en les seves Memòries, aparegudes el juny d'enguany.
El proper octubre serà el moment de continuar amb aquesta difusió i, aquesta vegada, serà a Sitges, a la consolidada "Jornada mercat de l'art, col·leccionisme i museus".