dimecres, 11 de setembre del 2019

Els Rocabertí-Dameto protagonistes a la Jornada de col·leccionisme. Palau Maricel, Sitges


De mica en mica els germans Rocabertí-Dameto, comtes de Savallà, comtes de Peralada, vescomtes de Rocabertí, marquesos d'Anglesola i marquesos de Bellpuig, tindran el lloc que els correspon.
Des de fa uns anys que he procurat donar a conèixer la gran tasca que van dur a terme a Peralada tant artística com cultural.
La primera aportació va ser el 1990 amb la història de la cobla-orquestra "La Principal de Peralada".
Però ha estat des de l'any 2011, després de les reiterades visites a l'Arxiu del Regne de Mallorca, lloc on es preserva el seu arxiu que he pogut aprofundir molt més en la seva personalitat i actuacions.
Primer va ser a l'exposició, a la Biblioteca de Palaci, de "Jardins de paper" (2011), on vaig poder mostrar les cartes escrites per François Duvillers, l'arquitecte-jardinista dissenyador del Parc del Castell de Peralada.
L'any següent amb l'exposició  titolada "Els comtes de Peralada & Mallorca" (2012), més endavant amb articles diversos. Una de les grans aportacions va ser la monografia "La reforma de l'església del Carme" (2017), en la qual es va poder comprovar el grau d'implicació en les reformes del convent i església del Carme  i els encàrrecs als millors artistes de la ciutat comtal: Gerònim Granell, August Font o bé el vitraller Antoni Rigalt, així com estrangers és el cas del millor mosaicista italià de Sequals de Friuli: Gian Domenico Facchina.
El 28 d'octubre de l'any passat vaig tenir l'honor de pronunciar la conferència al Círculo Mallorquín de Palma de Mallorca: "Mallorca en el castillo de Peralada. O cómo vestir un Palacio en el s. XIX". 
Conferència que la Reial Acadèmia Mallorquina d'Estudis Genealògics i Heràldics ha tingut a bé publicar en les seves Memòries, aparegudes el juny d'enguany.
El proper octubre serà el moment de continuar amb aquesta difusió i, aquesta vegada, serà a Sitges, a la consolidada "Jornada mercat de l'art, col·leccionisme i museus".






diumenge, 8 de setembre del 2019

Aplec de l'ermita de Santa Maria del Mar de l'Estartit

Ahir 7 de setembre vàrem poder assistir a la festa anual de les Mares de Déu/ Marededéus trobades.

El punt de trobada va ser a l'ermita de Santa Maria del Mar, ermita que es troba en un indret privilegiat, des d'on es gaudeix d'una vista extraordinària de la plana baixempordanesa, del mar i les illes Medes.

La festa va reunir un nombrós públic de l'Estartit i Torroella de Montgrí, i va comptar amb la presència del matrimoni Mascort, principals promotors de la festa juntament amb l'Associació de Masos de Torroella de Montgrí.

L'acte va consistir amb una missa amb l'acompanyament de la Coral del Recés, una ballada de sardanes i un berenar popular.





L'ermita de Santa Maria del Mar.
Un moment de recés...

L'hora de berenar...


L'orquestra!



Ballant sardanes!!



Aplec al Santuari de Nostra Senyora de la Salut de Terrades

Gràcies al Foment de la Sardana de Figueres i a l'empenta de la seva presidenta, Montserrat Mauné, avui per tercer any consecutiu s'ha celebrat l'Aplec de la Sardana al Santuari de Nostra Senyora de la Salut de Terrades.

Hem tingut ocasió de contemplar el magnífic paisatge, de retrobar amistats, amb algunes feia molts anys que no havíem coincidit!! i ballar sardanes!!



Ballant sardanes...


José Luis Torres parlant amb els amics Jaume Cristau, músic i prolífic compositor,
i Eduard Ayats, president del Casino Menestral.

Inés Padrosa amb Jaume Cristau, músic i prolífic compositor.

Amb amics sardanistes...



Inés Padrosa amb Anna Ma. Casademont i Montserrat Roca.