dimarts, 30 de novembre del 2021

Rellotges, rellotgers i mosaïcistes. Peralada-Paris. Peralada-Figueres.

 En el Dominical del Diari de Girona d'aquest passat diumenge dia 28 de novembre, publicava aquest article en el qual dono a conèixer qui va ser l'autor del mosaïc -GianDomenico Facchina-, i del muntatge del rellotge del Pati d'Honor de Palaci -Joan Soler Albreda-, i tot gràcies al comte de Peralada, D. Tomàs de Rocabertí. 

Coincideix però, que el rellotger era de Peralada, va estudiar a Suïssa, segurament també gràcies als Rocabertí. Quan va tornar va residir a Figueres, lloc on va obrir establiment i s'ocupà d'un altre rellotge de paret, el de la Rambla!!



"El rellotge del Palau de Peralada",
Dominical Diari de Girona 2021.11.28


"El rellotge del Palau de Peralada",
Dominical Diari de Girona 2021.11.28





diumenge, 14 de novembre del 2021

Can Vivot de Palma de Mallorca

 


Recentment s'ha obert a la visita turística a una de les poques cases senyorials mallorquines que romanen en tot el seu esplendor.

De fet, es pot dir que és la única casa mallorquina en mans privades, la única que ens pot ajudar a entendre com eren aquests grans casals mallorquins impregnats de la cultura italiana. Els seus propietaris són els Comtes de Zavellà, D. P. de Montaner Alonso i la seva esposa Da. Ma Magdalena de Quiroga Conrado.  

Sens dubte, ha estat gràcies al seu interès envers la història que l'ha salvat de la fragmentació de la casa en apartaments.  

El visitant es trobarà amb esplèndides estances, una biblioteca espectacular, i grans sales que et fan sentir petit. 

És un luxe poder contemplar aquestes parets, el seu mobiliari, els tapissos, les teles, els quadres, objectes històrics que tants anys d'història han contemplat i tants personatges famosos han vist passar al llarg dels segles.  

I, encara més luxe, fer la visita acompanyats dels amfitrions: en Perico i la Mayda, pels amics.

Qui estigui interessat en saber la història amb més profunditat o com contactar per fer una visita només cal que cliqui en aquest enllaç i el portarà a la pàgina web de Can Vivot o escriure a info.canvivot@gmail.com

Fa poc va sortir un magnífic reportage al diari mallorquí Ultima hora que si hi cliqueu el podreu llegir.

I, al Diario de Mallorca el reportatge "La casa de un mundo perdido" que el podreu llegir clicant aquí.

Biblioteca particular de Can Vivot. Última Hora (Fot. T. Ayuga)


Extraordinari Pati de Can Vivot. Diario de Mallorca (Fot. Manu Mielniezuk)

Una de les sales principals. Diario de Mallorca (Fot. Manu Mielniezuk)





dissabte, 13 de novembre del 2021

Vint-i-cinc anys d'articles al Butlletí Municipal. El Mirall de la Història

Ahir va tenir lloc la presentació del meu darrer llibre. 
Agraeixo les paraules de l'alcalde i amic Pere Torrent, així com les de l'exalcalde i, també amic, Joan Padern.

Tots els articles recollits en el llibre versen sobre temes peraladencs i suposen el resultat d'anys d'investigació. Disposa de 340 pàgs., conté vint-i-vuit articles publicats amb anterioritat al Butlletí Municipal i disposa d'un índex onomàstic de més de 900 noms!


Al final del reportage podeu llegir part del meu parlament d'ahir. 

Inés Padrosa, Pere Torrent, alcalde de Peralada, i Joan Padern, exalcalde de Peralada (Fot. JLuis Torres)




Taula presidencial amb el claustre de Sant Domènec al fons (Fot. Miquel Brugat)


Les tapes del llibre imprès per la casa Alzamora 


Presentació del llibre de La Principal de Peralada, Josep Maria Salvatella, diputat, Joan Padern, alcalde, Pere de Montaner, comte de Peralada, Inés Padrosa, autora del llibre. (Peralada, 1990)

Divendres, 2021.XI.12

Benvolguts amics, peraladencs i vinguts de diferents contrades,

Les meves primeres paraules són d’agraïment per a Joan Padern, exalcalde de la vila, per les paraules que m’acaba de dedicar… tal com ell mateix acaba d’explicar, han estat molts anys de convivències compartides!

Així mateix el meu agraïment a l’Ajuntament de Peralada, al seu actual alcalde, Pere Torrent, extensives al regidor de cultura Miquel Brugat, i a tot el consistori per haver considerat d’interès recollir els articles, publicats en el decurs de vint-i-cinc anys al Butlletí, en un volum.

Segur que les meves paraules, en alguns punts, coincidiran amb les que acaba de dir Joan Padern. …

Tot i així, m’agradaria recordar que un dia com avui de fa trenta-un anys presentava el que va ser el meu primer llibre, dedicat a la Principal de Peralada, la cobla-orquestra peraladenca que va exportar el nom de la vila per terres catalanes i l’estranger.

En aquella ocasió, compartirem taula Joan Padern com a alcalde, Josep Ma. Salvatella com a diputat provincial en representació de la Diputació, el comte de Peralada, Pere de Montaner, qui s’ocupà de la presentació, i jo mateixa.

A la presentació del llibre de l’estimada cobla peraladenca, s’unia el fet que era la primera vegada que el comte de Peralada visitava la vila. Per aquest doble motiu, l’esdeveniment va suposar un gran enrenou i una gran festa que, molts, encara avui, la tenim gravada a la memòria.

Com deia, d’això ja fa més de tres dècades... Avui, de nou compartim taula, avui acompanyats del relleu generacional, amb l’actual alcalde, Pere Torrent.

Els dos llibres, el de 1990 i el que avui presentem, tenen un punt en comú i és que s’han fet amb il·lusió: el primer, des de la il·lusió primerenca i, el darrer, des de la il·lusió de l’experiència.

El llibre de La Principal va ser la meva primera aportació investigadora envers Peralada, i, sens dubte, va ser I’ esperó perquè sorgissin nous projectes. El d’avui n’esdevé el darrer i, espero que no sigui l´últim.

En aquest lapse de temps, a Peralada han tingut lloc molts canvis. Canvis, d’imatge; d’urbanisme; augment de població; millores en les infraestructures,... i molts més.

Però, també hi ha hagut altres canvis, com ara en un millor coneixement dels nostres avantpassats, del nostre patrimoni documental, del nostre patrimoni artístic -el que tenim i part del que s’ha malmès/perdut degut a les desgraciades guerres,...

I, ha estat en aquest aspecte, en el que he intentat posar el meu granet de sorra des de diferents plataformes.

En el decurs dels anys ho he fet des de diferents rotatius, diaris, setmanaris, entrevistes radiofòniques, però sobretot des del Butlletí municipal, una publicació que ha arribat  a totes les llars peraladenques de manera gratuïta.

Encara que vaig estrenar-me, a la dècada dels anys 80, en el Butlletí Informatiu Municipal, podríem dir que el que avui celebrem va començar l’any 1997 quan, essent alcalde Joan Padern, inicià una nova etapa del butlletí que passaria a nomenar-se El Butlletí de Peralada, i d’aquest nou butlletí des del primer moment, en vaig ser col·laboradora.

Des de llavors fins la primavera d’enguany han aparegut un total de vint-i-vuit articles de diferents temàtiques que abracen des del s. XVI fins el XXI. Aquest és el contingut del llibre que avui presentem, respectant tal i com van aparèixer en el seu moment.

I, si bé podria semblar que al ser articles ja publicats, és tasca fàcil... m’agradaria dir que degut al lapse de temps he hagut de solucionar diversos problemes relacionats amb la recuperació d’informació tant escrita com d’imatges.

Encara que sigui de manera ràpida, recordem com ha evolucionat tot en aquestes tres darreres dècades des del punt de vista de l’edició, que és la que ens afecta. Ha tingut lloc un canvi vertiginós que ens ha ajudat molt a enllestir la feina de manera més fàcil i ràpida. 

Per fer-nos una idea, fa 25 anys havia de portar les fotos que acompanyaven l’article o bé a l’ajuntament o bé a la impremta. Per altra part, no existien les fotos digitals!

I, pel que fa al text, el podies haver escrit en un ordinador però, tot i amb això, també s’havia d’entregar a mà, en un diskette (en aquells moments, encara no disposàvem dels llapissos o pens), ni tampoc existia Google (va néixer l’any 1998).

En fi, que hi ha hagut un procés de recuperació i d’adaptació del material ja publicat!

Des de sempre, per a l’elaboració d’aquests articles s’ha comptat amb la col·laboració de gent de la vila i de tots aquells amb qui s’ha pogut contactar que podien donar informació. Molts ja no es troben entre nosaltres, però hauran deixat la seva petja gràcies a les seves explicacions, així com gràcies a la cessió de les seves fotografies particulars.

Així mateix, s’ha consultat documentació preservada en diferents arxius locals, comarcals, provincials, barcelonins i, fins i tot, mallorquins. Recordem que l’arxiu dels Rocabertí es troba a Palma de Mallorca.

En el llibre s’ha afegit una eina que ens satisfarà la curiositat i sobretot facilitarà la consulta. Es tracta de l’índex onomàstic; aquest, sobrepassa els 900 noms. Dada significativa que ens indica l’abast de personatges que hi apareixen.

Tota la informació aconseguida s’ha de traslladar al paper imprès. I, ja ho sabem tots, que no hi ha res millor que una bona presentació. En aquest sentit cal dir, que la Casa Alzamora ha procurat que tant l’aspecte extern, com l’interior del llibre siguin molt atractius pel lector. Les il·lustracions a color i a tota pàgina enalteixen les investigacions.

Finalment, afegir que en el Butlletí de la Festa Major de Sant Martí que estem celebrant hi surt un nou article. Aquest dedicat als metges i apotecaris de Peralada un material que havia anat reunint al llarg dels anys, i que donada la situació que estem vivint, era un bon moment de donar a conèixer. Aquest no està inclòs en el llibre, però tots ja el deveu tenir a casa vostra.

A part d’aquest darrer article m’agradaria donar una notícia.

Emplaço als peraladencs a llegir o millor comprar -a veure si exhaurim els exemplars-, el Dominical del Diari de Girona del dia 28 d’aquest mes de novembre. En aquesta data es publicarà un article sobre un peraladenc, m’imagino que desconegut per la majoria, que va viure a Peralada, esporàdicament a Ginebra i, posteriorment, a Figueres, i de qui no explicaré més detalls per no desvetllar la seva identitat!!

Tal i com ja he comentat, un dels principals motors de la vida és la il·lusió. Pel que a mi respecta, aquesta il·lusió segueix viva i espero, comptant amb la vostra col·laboració, continuar aportant novetats sobre Peralada.

Inés Padrosa Gorgot

 


divendres, 5 de novembre del 2021

Metges i apotecaris de Peralada

 

                                    TARDOR 2021

                                                              Núm. 65

                  BUTLLETÍ MUNICIPAL DE PERALADA, núm. 65 (2021), pp. 14-25. 
                  Nou article on s'hi relacionen diversos metges i apotecaris peraladencs.

                  Es troba referenciat a la Biblioteca Virtual de la Real Academia Nacional de Farmacia de  Madrid. 
Metges i apotecaris històrics de Peralada (s. XV-1a meitat s. XX)



Metges i apotecaris històrics de Peralada (s. XV-1a meitat s. XX)


Metges i apotecaris històrics de Peralada (s. XV-1a meitat s. XX)


Metges i apotecaris històrics de Peralada (s. XV-1a meitat s. XX)


Metges i apotecaris històrics de Peralada (s. XV-1a meitat s. XX)


Metges i apotecaris històrics de Peralada (s. XV-1a meitat s. XX)


Metges i apotecaris històrics de Peralada (s. XV-1a meitat s. XX)


Metges i apotecaris històrics de Peralada (s. XV-1a meitat s. XX)


Metges i apotecaris històrics de Peralada (s. XV-1a meitat s. XX)


Metges i apotecaris històrics de Peralada (s. XV-1a meitat s. XX)


Metges i apotecaris històrics de Peralada (s. XV-1a meitat s. XX)


Metges i apotecaris històrics de Peralada (s. XV-1a meitat s. XX)


dimecres, 3 de novembre del 2021

Presentació nou llibre dedicat a Peralada

 

En el marc de les festes de Sant Martí, patró de Peralada, el proper 12 de novembre tindrà lloc la presentació del llibre:

El mirall de la història. Vint-i-cinc anys d'articles al Butlletí Municipal de Peralada.

En el llibre s'hi recullen vint-i-vuit articles publicats des de l'any 1997 fins el 2021.







dissabte, 23 d’octubre del 2021

València, presentació del llibre "101 relatos bibliotecarios" d'editorial Vinatea

València, 22 d'octubre de 2021 Biblioteca de la Petxina.
Presentació del llibre "101 relatos bibliotecarios", per commemorar el Dia Internacional de les Biblioteques.


Salvador Raga, director de l'editorial Vinatea m'envia unes fotos de la presentació d'ahir.
Lamentablement no vaig poder acompanyar-los per coincidir-me amb la presentació del llibre de Lluís Brugués dedicat a Gonçal Comellas.

Avui comparteixo aquest acte festiu de la presentació del llibre, en el qual com diu el seu títol hi hem participat 101 bibliotecaris. 

La meva aportació ha estat sobre Antonio Magliabecchi, qui fou bibliotecari dels Médici, i gran bibliòfil. La seva biblioteca ha estat una de les que han conformat l'origen de l'actual Biblioteca Nacional Central, de Florència.
 

Biblioteca de la Petxina, taula presidencial amb Salvador Raga.


Biblioteca de la Petxina, visió de la sala d'actes amb bibliotecaris participants en el llibre.


Editorial Vinatea: "Singular cubierta que diseñada por Beatriz López Algüacil. En ella, una cabeza femenina que simboliza las bibliotecas compone su pensamiento con libros". 



dimarts, 19 d’octubre del 2021

Presentació a Figueres de la monografia dedicada a Gonçal Comellas, de Lluís Brugués



El divendres 22 d'octubre va tenir lloc, al Cercle Sport figuerenc, la presentació a Figueres de la monografia.

L'acte va comptar amb gent relacionada amb la música, la presidenta del Foment de la Sardana Pep Ventura, Montserrat Mauné, professors de música com Teresa Barnadas i Joan de la Creu Godoy, Alba Albert, presidenta de Joventuts Musicals, músics i aficionats a la música, Albert Flotats, pianista, Mavi Fernández, violinista, i Elena Rey violinista, entre altres... un elenc interessant i interessat per la vetllada.
Com a regidors la pròpia Alba Albert i Xavier Amiel, la resta del consistori brillava per...
I l'alcaldessa d'Avinyonet, Júlia Gil, no hi va faltar!

Gonçal Comellas es mereix el llibre, la presentació a la capital de la comarca i molt més!!
Va ser un plaer, de nou, compartir presentació amb els amics Lluís i Gonçal.
Tot seguit l'article que ha publicat la Cristina Vilà en el setmanari Alt Empordà avui 26 d'octubre de 2021..

Actuació de l'Elena i Mavi (Fot. Cristina Vilà)

Inés Padrosa, Lluís Brugués i Gonçal Comellas (Fot. José Luis Torres)




dilluns, 11 d’octubre del 2021

Antonio Magliabecchi a "101 relatos bibliotecarios" de l'Editorial Vinatea

L'editorial Vinatea és una editorial solidària que destina els beneficis a projectes socials. 

Tal i com ells mateixos exposen: "La editorial Vinatea edita obras de calidad con cuyos beneficios damos impulso económico a los proyectos infantiles deportivos que hemos mencionado anteriormente. Esta es por tanto una editorial SOLIDARIA con mayúsculas que necesita el apoyo de todos cuantos creemos que podemos crear un mundo mejor."

El passat mes de juny vaig rebre la proposta de participar en un nou projecte dedicat a homenatjar les biblioteques del món amb la intenció de ser presentat el dia Internacional de les Biblioteques. 

Un projecte en el qual hi donen reolzament el Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de la Comunitat Valenciana i la Societat Bibliogràfica Valenciana "Jerònima Galés".

Es tractava descriure un relat basat en alguna de les propostes facilitades per la pròpia editorial. Es tractaria d'una antologia de 101 relats basats en històries relacionades amb biblioteques de tot el món. 

El llibre s'ha dut a terme segons la idea inicial i consta de 101 capítols en un format de 17 x 24, amb 101 imatges en b/n relacionades amb el tema del relat, juntament amb una breu ressenya de l'autor de la biblioteca o de l'arxiu. L'estil pot variar: narratiu, lliure, d'intriga, épic o líric, però, això sí, basat en el tema elegit.

D'entre els temes proposats per l'Editorial Vinatea em vaig decantar per la història del bibliòfil i bibliotecari dels Médici: Antonio Magliabecchi!!

El proper divendres 22 d'octubre té lloc la presentació de "101 Relatos Bibliotecarios" a la Biblioteca Presentació de la Petxina de València, vigílies del Dia Internacional de les Biblioteques (24 d'octubre). 









Tot seguit la relació d'autors que hi participem!!

Luisa Vidal
Eva María Martín Palma
Elena Casero
Ana Valdés
Gregorio Manzanares
Concha Casas Gálvez
Adrián Casas Izquierdo
Manuel Jiménez Delgado
Amparo Donderis Guastavino
María Cana
Silvia Arca Somoza
Aurora Rapún
Gloria García Álvarez
Miriam Julián Oyarzábal
Ysabel Meseguer
Marta Orts
Néstor Mir
Juan Pedro Muñoz Buendía 
Virtudes Valdés
Carmen Hernández Montalbán
Antonio Galán
Ignacio Beltrán
Cristina Moll Mascarell
José Aquesolo
Lorena García Lozano
Mónica Núñez Navarrete
Juana Espín Cánovas
Carmen Vañó
Francisco Ruiz
Leonor Amorós Montoya
Jorge Civera
Pablo Cisneros
Begoña Valero
Enrique Fink
Eugenia Guinot
Miquel Puig Cuadau
María Vañó
Aureli Álvarez
Josefa Lliso Llorente
Yasmina García
María Luz González Peña
Pilar Sánchez Vicente
Pilar Sánchez Chuliá
Luz del Olmo
Oliver Martin
Mireia Hernández
Betlem Ortíz Campos
Úrsula Ferrando Guardiola
Pilar Escamilla Fresco
Soledad Fernández, Gemma Urién y Blanca Garrido
María José Gómez Guillén
Paz Fernández
Lucía Teruel
Carmen Aurora Juan Estrada y Llum Juan Liern
María Teresa Picó Diana
Teresa Gomis
Pilar Pérez
Manuel Sola
Concha Carlavilla García, con el impulso de su compañera Fanny Torres
Pau Bañó
Anxos Sumai
Miguel Ángel Alonso Valdivielso
Cristina Gómez Ávila
Olivia Ardey
Rosa Zaborras
Pepa Bagaria
Felicidad Batista
Gotzone Butrón
Loly León
José Luis Alonso
María Celeste Alegre
Alfredo Cot
Zaida Sánchez Terrer
Josep Lluis Santonja
Miguel Carlos Muñoz
Juan Morales Ferrer
Ester Angulo
María Jesús Serrano de la Rosa
Marifina Galbis Mont
Rodrigo Lastreto
Enrique Cordero Seva
José Rafael Sirvent
Inés Padrosa Gorgot
Mar Rey Bueno
Manuel Sanchis
Mónica Rey
Marina Cuervo Moreno
Isabel Fajardo
Milagros Cascajares Rupérez
Luis Urbano González
Vicente Lloret
Juan Sobrino
Aránzazu Guerola
Francisco Gascó Chesa
Vicente Funes
Yolanda Vallejo
David Vivancos
Ana María Ruiz López
Honorio Penadés
Inés Poveda
José Antonio Teodoro Leva
Pilar Uguina
Marisa Alemany
Josep Darás
Dolores García Hinarejos

dijous, 7 d’octubre del 2021

Olot, presentació del llibre de Lluís Brugués dedicat a Gonçal Comellas

 Avui ens ha acollit la Biblioteca Marià Vayreda d'Olot per presentar l'obra de Lluís Brugués dedicada al violinista avinyonetenc universal, Gonçal Comellas.

Ha estat un acte molt agradable i ens han acompanyat olotins entusiasmats per la seva trajectòria.

Un virtuós del violí! I el tenim just al costat de casa! A Avinyonet de Puigventós!

Procedent de la nissaga Comellas de la qual se'n tenen notícies des de l'any 1209. 

Gràcies a l'obra de Lluís Brugués, tindrem tot el que fa referència a la seva biografia recollit per sempre! 

Lluís Brugués, Inés Padrosa, 
Gonçal Comellas i Josep Berga, alcalde d'Olot (Fot. José Luis Torres)



Lluís Brugués, Inés Padrosa, Gonçal Comellas i Josep Berga, alcalde d'Olot (Fot. José Luis Torres)



Mavi interpretant unes peces de violí (Fot. José Luis Torres)

Mavi, violinista, Lluís Brugués, Inés Padrosa, 
Gonçal Comellas i Josep Berga, alcalde d'Olot (Fot. José Luis Torres)





diumenge, 3 d’octubre del 2021

Dama Ad Honorem del Reial Estament Militar del Principat de Girona i Confraria de Sant Jordi


De tant en tant la vida et dóna satisfaccions. 

Una d'elles va ser quan em van notificar que havia estat proposada pel nomenament com a "Dama Ad Honorem", per ingressar al Reial Estament Militar del Principat de Girona. 

La proposta va ser aprovada per unanimitat i el nomenament es va dur a terme ahir dissabte 2 d'octubre.

En circumstànices normals hauria estat pels voltants de Sant Jordi, però des del 2020 tot és diferent!! 



Molt agraïda pel reconeixement als membres del Reial Estament i Confraria de Sant Jordi, al Veguer President El Baró d'Hervés, Carlos Ram de Viu y de Sivatte, al Cavaller Secretari General, José María del Pozo, i al Fiscal de la institució, Santiago de Llobet i, a tota la Junta.


Catedral de Girona. Moment de l'ingrés acompanyada del padrí Santiago de Llobet (Fot. Víctor Torres)













dijous, 30 de setembre del 2021

Presentació del llibre de Gonçal Comellas a Olot

 

Gonçal Comellas, el gran violinista empordanès, ja té biografia!

L'autor és, l'incansable músic i musicòleg Lluís Brugués!

A la Garrotxa tindran el plaer de poder gaudir de la presentació d'aquest magnífic compendi de la seva trajectòria.







divendres, 17 de setembre del 2021

Jean Antoine Casagran amplia la Col·lecció Cervantina de la Biblioteca de Peralada

 

L’historiador i comissari d’exposicions ha donat un lot de llibres i uns 80 vinils a la Biblioteca de Peralada relacionats amb el «Don Quijote de la Mancha», que «enriquiran» el fons de 5.000 volums.

Una donació que ja havia estat programada amb anterioritat, però que degut a les circumstàncies s'ha hagut de posposar fins aquest setembre de 2021.  



Jean-Antoine Casagran, Firmin Casagran i Inés Padrosa a la Biblioteca de Peralada. BIBLIOTECA DE PERALADA

Ressó a la premsa:

Al Diari de Girona i Empordà digital

A l'Hora Nova




dimarts, 3 d’agost del 2021

La Biblioteca de Peralada a España directo!!

 I, és el que té treballar en un lloc com la Biblioteca del Palau de Peralada que... un dia quaselvol et diuen que l'equip d'España directo vé a filmar!!

I aquí un breu de la filmació!!




dimecres, 21 de juliol del 2021

Els llibres de Pere Antoni d'Aragó a la Biblioteca de Peralada

A primers de juliol, la Revista General de Información y Documentación de la Universidad Complutense de Madrid, ha tret el seu primer número semestral d'aquest 2021.

Un volum, només en format digital, en el qual ha estat publicat un article relacionat amb la Biblioteca de Peralada, del qual en sóc autora.

Es tracta de "Los libros de Pedro Antonio de Aragón (1611-1690), en la Biblioteca del Palacio de Peralada".


El setmanari Hora Nova, aquest dimarts 20 de juliol, n'ha fet ressó!!


Hora Nova, 2021.07.20


divendres, 16 de juliol del 2021

El Para-sol de Ràdio Vilafant a Peralada

 Avui al Claustre de Sant Domènec, convidada per l'Ajuntament de Peralada al programa El Para-sol de Ràdio Vilafant, per parlar de la descoberta de les campanes gòtiques de l'església de Sant Martí de Peralada.

Entrevistada per Mercè Mayné.

Enhorabona Peralada!!


Ràdio Vilafant a Peralada (Fot. Miquel Brugat)



Ràdio Vilafant a Peralada (Fot. Miquel Brugat)