diumenge, 21 de juny del 2015

Presentació del Quadern de Peralada Diputació de Girona


PRESENTACIÓ QUADERN PERALADA
2015-06-19

Bona tarda senyores i senyors,

Sr. Pere Torrent alcalde de Peralada, Sr. Lluís Solà diputat, sr. Juanola representant de Caixabank, sr Joan Domènec director dels Quaderns, sr Padern exalcalde de Peralada.

Amics! Tal i com sempre he dit el dia de la presentació és el dia dels agraïments!

En primer lloc agrair a les entitats que ho fan possible, és a dir, la Diputació i la Caixa, al director de la col·lecció dels Quaderns de la Revista de Girona, l’amic Joan Domènec qui en tot moment es preocupa del seu seguiment.

 

Tot seguit l’agraïment és per l’amic Joan Padern, per les seves paraules de presentació. Tal i com ja hem tingut ocasió de sentir, Ell, peraladenc de socarrel ha viscut en primera persona la transformació de la vila i és el responsable que avui els peraladencs i nouvinguts disposin de l’ampli ventall de serveis que fan que Peralada sigui un lloc còmode per viure, tasca feliçment continuada per l’actual alcalde sr. Pere Torrent.

Ha estat per a mi un honor que la Diputació m’hagi encarregat aquest nou llibre, que a partir d’avui estarà a la disposició de tots els peraladencs. L’obra és el fruit de la recopilació i investigació (això sí, sintetitzada!) duta a terme en el decurs dels gairebé 30 anys que fa que treballo a la vila. I l’ofereixo a tots els peraladencs en reconeixement i agraïment del que ha representat la vila i els seus veïns en la meva trajectòria professional.

Podríem dir que l’obra té el seu  punt de partida quan l’Ajuntament de Peralada, presidit per Joan Padern, m’encomanà la redacció de la monografia dedicada a “La Principal de Peralada”. L’homenatge va culminar el dia de sant Martí de 1990; a l’acte hi participà tot el poble, probablement molts dels aquí presents vareu poder gaudir de la diada amb la participació de l’actual comte de Peralada, Pere de Montaner.

A partir d’aquí em vaig anar engrescant en aprofundir en diferents aspectes de la història del municipi i, amb els anys, per saber-ne més he recorregut diferents biblioteques i arxius com és el cas de l’Arxiu del Regne de Mallorca a Palma de Mallorca, lloc on es troba custodiat l’arxiu dels Rocabertí.

Ara bé, com que el resultat  de l’estudi  acadèmic ja el podran veure quan el tinguin a les mans, m’agradaria explicar alguna anècdota de com ha anat  la recerca de les imatges, que és un dels aspectes importants del llibre.

L’obra disposa d’un total de 128 fotografies.

Sempre resulta difícil fer la tria, però en aquest cas, en què tant el text com les il·lustracions estan subjectes a les normes de la col·lecció, encara més!!  S’ha procurat incloure imatges poc vistes, algunes inèdites, que s’han obtingut de diferents arxius locals (Biblioteca-Arxiu del Palau de Peralada, el fons de sant Domènec i el de l’Ajuntament. Per cert, haig d’agrair a Miquel Brugat, Núria Comamala,… la seva diligència; d’altres provincials, de Barcelona i de les Balears –Palma de Mallorca i Eivissa-), i altres cedides per particulars.

És en aquest darrer punt que m’agradaria incidir per explicar la col·laboració de diferents veïns de la vila en oferir unes fotografies històriques que ells preserven a les seves llars. Així ha estat com la Maria Cros, l’Anna Maria Granell, la Pepita Aguer, la Rosa Escapa o en Pere Pallé … m’han facilitat unes il·lustracions insubstituïbles! Algunes totalment desconegudes fins avui!

He recorregut també als fotogràfs professionals com Pere Duran, Robin Townsend (de l’Agència EFE) o Carol Tur de Palma de Mallorca.

A ells pertanyen: la fotografia històrica del 14 d’agost de 1988, dia en què a Peralada vingueren la reina Sofia, Irene i Anna Maria de Grècia i Lady Di, la troballa dels obusos de morter de la Guerra Civil descobertes a l’Orlina l’any 2004 o el retrat d’Antoni de Rocabertí.

Altres persones m’han ajudat de diferents maneres responent a preguntes o facilitant-me informació. Aquest és el cas de Núria Algans, Núria Agulló, Ramon Clos, Roser Diudé, Meritxell Garrido, Josep Isern, Pere Mir, Núria Oliva, Anna Ma Poch, Geroni Pujol,  ... o bé Roser Ruiz Directora del CEIP RMuntaner. També cal sumar l’expert equip de la Diputació, el maquetista Pep Caballé, la impremta Pagès i, per suposat, com sempre el meu marit, en José Luis, sense ell tampoc seria possible.

Les xarxes socials també han intervingut en benefici de l’enriquiment iconogràfic del llibre. Una peraladenca, la Quima Llosa, el 30 de novembre de 2104 publicava a Facebook unes fotos del darrer aiguat, una d’elles il·lustra el capítol de la Muga i el Llobregat.

Així mateix, gràcies a la connexió global mantenia contacte amb un castelloní resident al Japó, en Martí Paola. Ell anava investigant per la xarxa sobre temes empordanesos i vet-ho aquí que m’informa de la troballa d’un document interessantíssim la “Confirmació de la Grandeza de España a Bernat Antoni de Boixadors”, el qual també es troba reproduït al llibre.

I quedava la foto de la portada, en el llibre publicat l’any 2007 “Peralada talaia entre l’Albera i el mar”, la portada lluïa el bonic perfil enturonat de la vila, i vaig pensar que per aquesta ocasió seria bo trobar una foto aèria en la qual es veiés el nucli antic però també una part de les noves urbanitzacions,… . Gràcies a Pere Torrent m’assabento que Ester Albreda n’havia fet unes, la vaig a veure i m’explica que va fer un viatge en globus i va aprofitar per fer diferents instantànies. Una d’elles serà la carta de presentació del llibre!!

De manera que no em resta més que dir:
Gràcies a tots per la col·laboració i per la vostra companyia en el dia d’avui!!

Joan Domènec, director Quaderns, Mònica Lladó, regidora,
Joan Padern, exalcalde i presentador, Inés Padrosa, autora,
Antoni Solà, diputat, Pere Torrent, alcalde de Peralada i
Carles Juanola, representant de La Caixa. 


Joan Padern, exalcalde en el moment del parlament.


Joan Domènec, director dels Quaderns, en el moment del parlament.


Pere Torrent, alcalde de Peralada, en el moment del parlament.


La taula presidencial.


La sala Miquel Mateu abans d'iniciar l'acte de presentació.


Inés Padrosa, autora, en el moment del parlament.


divendres, 12 de juny del 2015

Traspàs d'Antoni Pitxot Soler (1934-2015)

Fa poca estona m'acabo d'assabentar de la mort d'Antoni Pitxot. Tal i com deia fa uns dies de mica en mica desapareixen els refernts comarcals.
Va rebre la Fulla de Figuera de Plata de l'Ajuntament de Figueres en la darrera entrega. En aquest cas l'Ajuntament va tallar just per a honorar-lo. En canvi, no haurà estat a temps el de Cadaqués de qui havia de rebre la distinció de Fill predilecte.
 
Aqui l'entrada que li vaig dedicar en el "Diccionari biogràfic de l'Alt Empordà" l'any 2009.
 
"Diccionari biogràfic de l'Alt Empordà"
 d'Inés Padrosa

"Diccionari biogràfic de l'Alt Empordà"
d'Inés Padrosa
 

dimecres, 10 de juny del 2015

Any Muntaner - Congrés Internacional "Ramon Muntaner: fets, dits i "veres veritats" (1265-2015)

Aquest mes de juny, després del lapse forçós degut a les eleccions municipals, es van reprenent els actes dedicats a Ramon Muntaner.
El dissabte dia 6 el doctor Antoni Riera, catedràtic de la Universitat de Barcelona, va donar la conferència "La projecció de Catalunya a l'edat mitjana, el paper dels consolats d'ultramar".
Aquest matí, a Peralada, s'ha iniciat el Congrés Internacional. Després de la presentació, ha dissertat el doctor Josep Antoni Aguilar de la Universitat Catòlica de València, amb "Una dinastia per les vies de la mar: sobre l'art literari de Ramon Muntaner", ha continuat Josep Ma. Gironella, de la Universitat de Barcelona, amb "Ramon Muntaner i els seus (Peralada, 1265-1336)" i ha finalitzat amb una visita  a la Biblioteca del Castell de Peralada on els participants han tingut l'ocasió de veure l'exposició dedicada al cronista peraladenc. 
Tot seguit unes imatges dels diferents moments:

Mònica Lladó, representant del consistori, Xavier Renedo i Sadurní Martí, de la ILCC-UdG, a la Sala Miquel Mateu del Centre de Turisme Cultural sant Domènec de Peralada.

Alguns del participants després de la visita a la Biblioteca i Museu del Castell de Peralada, amb Josep Antoni Aguilar, Stefano Asperti, Jaume Aurell, Jordi Canet, Stefano Cingolani, Pietro Coletta, Josep Maria Gironella, Xixon Heras, Clara Renedo, Xavier Renedo, Josep Torró,...

Conferència d'Antoni Riera, 6 de juny, a la Sala Miquel Mateu
del Centre de Turisme Cultural san Domènec de Peralada.

dijous, 4 de juny del 2015

Presentació monografia "Peralada" divendres 19 de juny



Calendari dels propers actes dedicats a l'Any Muntaner a Peralada.
Tinc la satisfacció de formar part dels esdeveniments d'enguany amb la presentació d'un nou llibre dedicat a Peralada i titolat Peralada, que forma part de la col·lecció Quaderns de la Revista de Girona.
El presentador serà Joan Padern Casanovas qui fou alcalde de la vila.
Actes oberts a tothom


dimecres, 3 de juny del 2015

Recordant Maria Perxés (1927-2015)

Són molts anys transcorreguts i moltes vivències compartides. Així ho explicava avui al Diari de Girona.
Aqui unes imatges de la dècada dels 90 i 2000, que valen més que mil paraules.

Darrerament varem coincidir a la inauguració de l'exposició "Fils de Complicitat" de Begoña Ramos i Celia Vela.
I el darrer dia que parlarem extensament va ser el de les eleccions municipals, compartint conversa amb l'Anna Velaz i el seu marit.

Amb Maria Perxés al Mas Perxés d'Agullana.

En José Luis amb la Montserrat i la Maria a l'Antiga (Les Preses). (Fot. Inés Padrosa)

Montserrat Vayreda, Inés Padrosa, Maria Perxés i Begoña Ramos. (Fot. José Luis Torres)