divendres, 24 de gener del 2020

"Dels còdexs dels monestirs als llibres litúrgics de les parròquies. La Parròquia de Sant Pere com a exemple". Més ressó a la premsa

Al Diari de Girona, a la televisió de Roses i altres mitjans ja publicats en un post anterior s'hi sumen Hora Nova, El Punt Diari i el setmanari Empordà.

Hora Nova, 2020.01.22.

El Punt Diari, 2020.01.21

Empordà, 2020.01.22.

Primer acte del 2020 del Mil·lenari de l'església de sant Pere de Figueres

El dijous 16 de gener, amb la sala plena de gom a gom, a la Biblioteca Fages de Climent ha tingut lloc el primer acte del 2020 emmarcat en la celebració del Mil·lenari de l’església de Sant Pere de Figueres. Inés Padrosa va dissertar sobre “Dels còdexs dels monestirs als llibres litúrgics de les parròquies. La Parròquia de sant Pere com a exemple”.
La conferenciant va fer una immersió en el món dels còdexs des del treball dels scriptoriums dels monestirs destacant el de Ripoll i els exemplars més representatius, les tres Bíblies conegudes: la del Monestir de Sant Pere de Rodes, la de Fluvià i la de Ripoll.
En relació a l’església de sant Pere va ressaltar alguns cantorals i antifonaris dels que disposen, procedents dels convents figuerencs desamortitzats. Donada la manca de materials antics degut a l’incendi provocat el juliol de 1936 va proposar paral·lelismes amb materials preservats en altres contrades com la possibilitat d’haver disposat de butlles papals, de privilegis d’indulgències i de llibres litúrgics històrics. Així mateix, va tenir una especial menció per les relíquies de les que disposava l’església de sant Pere, pels materials generats per la propia església com els llibres de baptismes, els llibres de matrimonis i els de defunció, i pels materials considerats menors o efímers entre els que s’hi poden trobar els goigs i les estampes.

Com a colofó va convidar els assistents a contemplar l’exposició de llibres religiosos i material relacionat, organitzat pels responsables de la Biblioteca Fages de Climent.




dissabte, 18 de gener del 2020

"Dels còdexs dels monestirs als llibres litúrgics de les parròquies. La Parròquia de Sant Pere com a exemple". Ressó a la premsa

INÉS PADROSA APROFUNDEIX EN ELS CÒDEXS DE SANT PERE

Diari de Girona, 18.01.2020 | 01:11


Llibres sobre l'església de sant Pere a la biblioteca. (Fot. Inés Padrosa)




Inés Padrosa aprofundeix en els còdexs de Sant Pere

La bibliògrafa Inés Padrosa va oferir dijous una xerrada sobre Dels còdexs dels monestirs als llibres litúrgics de les parròquies. La Parròquia de Sant Pere com a exemple, en el marc del mil·lenari de l'Església de Sant Pere. La conferenciant va fer una immersió en el món dels còdexs des del treball dels scriptoriums dels monestirs en l'acte celebrat a la biblio

Conferència d'Inés Padrosa demà a la biblioteca de Figueres

15.01.2020 | 00:14
La bibliògrafa Inés Padrosa impartirà demà a les set a la biblioteca Carles Fages de Climent de Figueres la conferència Dels còdexs dels monestirs als llibres litúrgics de les parròquies. La parròquia de Sant Pere de Figueres com a exemple. És un dels primers actes del 2020 emmarcats en la celebració del mil·lenari de l'església de Sant Pere de Figueres.teca de Figueres.

Conferència A càrrec de la bibliògrafa, INÉS PADROSA



Al llarg del 2020 Figueres celebrarà el mil·lenari de la parròquia de Sant Pere amb una trentena d'activitats, i a la Biblioteca, del 13 de gener al 15 de febrer, s’hi podrà veure una mostra de materials bibliogràfics relacionats amb l’efemèride. Així mateix, el 16 de gener la bibliotecària Inés Padrosa oferirà la conferència "Dels còdexs dels monestirs als llibres litúrgics de les parròquies. La parròquia de Sant Pere de Figueres com a exemple".


dijous, 9 de gener del 2020

El document del mes d'Arxivae: Els Reis a les Escoles Parroquials de Peralada. Ressó a la premsa

L'Hora Nova d'aquesta setmana recull la informació del dia de Reis a Peralada l'any 1933!!


Imatge de les joguines regalades per Miquel Mateu
Imatge de les joguines regalades per Miquel Mateu 




dimarts, 7 de gener del 2020

Nou document del mes de la Biblioteca-Arxiu del Palau de Peralada a Arxivae: "Esl Reis a les Escoles Parroquials de Peralada"


ELS REIS DE LES ESCOLES PARROQUIALS DE PERALADA


Dades arxivístiques del document:
Títol: Els Reis a les Escoles Parroquials
Data: 1933
Fons: BAPP. Fons Fotogràfic Josep Costa. Capsa 026, R. 319.1
Autor: Josep Costa i Serra (1898-1976)
Tècnica: Gelatinobromur sobre cartolina
Mides: 13 x 18 cm, sobre cartolina de 19,5 x 13,8 cm
Revers: Manuscrit de J. Costa “Composició de juguets tots ells donats per Don Miguel Mateu i Senyora”. Diada de Reys 6 gener 1933”.




Història arxivística:
Josep Costa va ser un dels hereters de l’afició envers la fotografia de Tomàs de Rocabertí, comte de Peralada. A l’Arxiu del Palau de Peralada es preserva la major part de la seva col·lecció que consisteix en uns 2.500 clixés de vidre i més de 2.000  imatges en positiu.
La temàtica està relacionada amb la vila Peralada i amb les peces de la col·lecció de Miquel Mateu i Pla (1898-1972).


Context històric:
A finals del s. XIX, els germans Rocabertí s’instal·len a Peralada i revolucionen el petit poble empordanès. Gràcies a les reformes de Palaci i del convent del Carme donen feina a molts peraladencs i gent de les rodalies. Quan tenen les obres endegades, decideixen crear una escola pels infants, la qual arriba a sobrepassar els cent alumnes. 


Després del decès de D. Tomàs es va mantenir la pràctica fotogràfica i així va ser com Josep Costa la va poder viure d’aprop.

Les joguines de les Escoles Parroquials, obsequi de Miquel Mateu
No és una novetat dir que les joguines entregades als peraladencs assistents a les Escoles Parroquials eren regal de Miquel Mateu. De manera especial, ho vaig tractar l’any 2000 a l’article publicat al Butlletí municipal de Peralada dedicat a les esmentades escoles. Aquestes foren impulsades per mn. Pere Dausà (1887-1935) i, amb moltes precarietats, el curs 1932-33, s’iniciaren les classes al segon pis de la rectoria. Poc després, en el lloc on antigament hi havia el cementiri municipal, llavors desamortitzat –l’any 1856, es va traslladar als afores de la vila—, es va construir l’edifici definitiu.
A la fotografia que avui es presenta com a document del mes, s’hi observa una gran varietat de jocs. Hi podem veure: teatres de putxinel·lis, jocs de fireta, cavalls i carros de fusta, cavalls de cartró, botiguetes per vendre carn, rentamans, pilotes, trencaclosques, trens, cabassets amb estris de paleta o jocs de bitlles.


L’autor: Josep Costa i Serra (1898 -1976)
Fill de Pere Costa i Cros qui entrà al servei del comte de Savallà l'any 1883, i de Maria Serra Giralt, ambdós de Peralada. Va ésser el segon d'una nissaga de cinc.
L'any 1914 va embarcar cap a Puerto Rico, fet que ens demostra el seu esperit inquiet. Va haver de deixar aquelles terres llunyanes per complir amb el servei militar.
Posteriorment, es va decantar per la música i va formar part de l’orquestra La Principal de Cassà de la Selva fins l’any 1921, any en què va contraure matrimoni amb Pilar Johera.
L'any 1927 entrà al servei del Palau de Peralada i des d'aquest  lloc de treball va poder desenvolupar diferents activitats com la de majordom, la de guia, la de meteoròleg, la d’apicultor o la de fotògraf.
Durant la Guerra Civil (1936-39), va preservar una part del patrimoni artístic de la col·lecció de Miquel Mateu. Va aconseguir embalar i evacuar, juntament amb l'expedició del Museo del Prado, les peces de Peralada. Acabada la guerra,  Miquel Mateu les va recuperar, en part, gràcies al seus reportatges fotogràfics.


Bibliografia complementària:

PADROSA GORGOT, Inés, “Josep Costa i Serra: el fotògraf”, Butlletí Municipal de Peralada, núm. 1 (1997), pàgs. 26-27. https://inespadrosa.blogspot.com/p/blog-page.html
PADROSA GORGOT, Inés, "Les Escoles Parroquials", Butlletí Municipal de Peralada,
PADROSA GORGOT, Inés, Diccionari biogràfic de l’Alt Empordà, Girona: Diputació, 2009, pàg. 246.
PADROSA GORGOT, Inés, “Los Rocabertí, nobles catalanes, fotógrafos y protectores del incipiente arte fotográfico”. XIV Jornades de la Imatge i Recerca Antoni Varés, Girona, 2016. http://www.girona.cat/sgdap/docs/qbso0ucc-padrosa-text-amb-fotos.pdf


divendres, 3 de gener del 2020

Sabem qui era el Mestre del Tallat?

Si llegim aquest article segur que n'aprendem un caramull!!
Revista "Cultura i Paisatge", núm. 12 (2019), pàgs. 68-73: il.

"El Castell de Savallà del Comtat, el de Peralada i el Mestre del Tallat", Inés Padrosa.
Revista "Cultura i Paisatge", núm. 12 (2019), pàgs. 68-73: il.

"El Castell de Savallà del Comtat, el de Peralada i el Mestre del Tallat", Inés Padrosa. 
Revista "Cultura i Paisatge", núm. 12 (2019), pàgs. 68-73: il.

"El Castell de Savallà del Comtat, el de Peralada i el Mestre del Tallat", Inés Padrosa. 
Revista "Cultura i Paisatge", núm. 12 (2019), pàgs. 68-73: il.


"El Castell de Savallà del Comtat, el de Peralada i el Mestre del Tallat", Inés Padrosa. 
Revista "Cultura i Paisatge", núm. 12 (2019), pàgs. 68-73: il.



"El Castell de Savallà del Comtat, el de Peralada i el Mestre del Tallat", Inés Padrosa. 
Revista "Cultura i Paisatge", núm. 12 (2019), pàgs. 68-73: il.

"El Castell de Savallà del Comtat, el de Peralada i el Mestre del Tallat", Inés Padrosa. 
Revista "Cultura i Paisatge", núm. 12 (2019), pàgs. 68-73: il.