dimarts, 31 de juliol del 2012

Jaume Cristau dedica una sardana a Inés Padrosa

El reconegut músic, professor i compositor figuerenc, guanyador de nombrosos premis, m'ha fet l'honor de dedicar-me una sardana i l'ha titolat "Inés Padrosa. A la formigueta que recerca històries per guardar-les dins els llibres".
Ahir va ser el dia de l'enregistrament als estudis Music Lan d'Avinyonet de Puigventós. En el mateix Cd hi haurà una sardana dedicada al músic Joan Trayter, fill dels bons amics en JOAN i l'ADELA, titolada "Joan, a reveure".
Al matí la cobla "Ciutat de Girona" s'ocupà de tocar-la per primera vegada i, a la tarda, el mestre Cristau (per a la seva biografia vegis "Diccionari biogràfic de l'Alt Empordà" Diputació de Girona (2009), p. 250-252), juntament amb José Luis Molero s'ocuparen de la realització final.

Inés Padrosa, Jaume Cristau i José Luis Molero als estudis Music Lan d'Avinyonet de Puigventós (Fot. José Luis Torres)


Inés Padrosa, Jaume Cristau i José Luis Molero als estudis Music Lan d'Avinyonet de Puigventós (Fot. José Luis Torres)

"La Maison de la Radio et de la Télévision" de Samazan, una iniciativa de Josep Estrader i Lídia Nadal

La setmana passada varem estar uns dies visitant tan sols "un petit coin de la France", però vàrem aprofitar per fer una visita a un amic figuerenc que, ara, resideix prop de Burdeus, en Josep A. Estrader (per a la seva biografia vegis "Diccionari biogràfic de l'Alt Empordà" Diputació de Girona (2009), p. 308).
Ell, especialista en mitjans de comunicació, juntament amb la seva esposa, Lídia Nadal, ha tingut la iniciativa de crear un espai dedicat a la ràdio i la televisió. És així com ha recollit material antic, veritables peces de museu, juntament amb material gràfic com revistes, diaris, i documents personals de particulars i els presenten d'una manera pedagògica per tot el qui estigui interessat. S'han preocupat, també, de disposar d'una biblioteca especialitzada en el tema de l'audiovisual i un equip de càmeres per "aprendre" a ser un bon professional.
Val la pena dir que la Casa de la Ràdio i de la Televisió de Samazan és candidata a convertir-se en un dels Set Tresors del Patrimoni Cultural de la Catalunya Exterior. De 34 candidats, els 7 que obtinguin més vots guanyaran aquest títol.
Tots el qui estiguin interessats en el tema poden emetre la seva votació a  la web www.fiecweb.cat, clicant al banner superior de la primera pàgina es té accés a un formulari, allà podeu deixar el vot a favor de la ceativitat d'aquest figuerenc.


José Luis Torres i Josep A. Estrader fan un brindis a l'amistat a la seu de "La Maison de la Radio et de la Télévision", a Samazan (Fot. Inés Padrosa)

Inés Padrosa i Josep A. Estrader a la seu de "La Maison de la Radio et de la Télévision", a Samazan (Fot. José Luis Torres)

"La Maison de la Radio et de la Télévision", Samazan.
Espai dedicat a la comunicació telefònica (Fot. Inés Padrosa)


             "La Maison de la Radioet de la Télévision ", Samazan. Espai dedicat a Tintin (Fot. Inés Padrosa)



"La Maison de la Radio et de la Télévision", Samazan. Espai dedicat a Tintin (Fot. Inés Padrosa)

diumenge, 22 de juliol del 2012

L'Alt Empordà es crema.

Sens dubte, el d'avui és un dels incendis més greus de les darreres dècades. De moment, no se sap quin ha estat el motiu, però el que sí podem dir és que la tramuntana ha estat l'element propagador.

El núvol de fum i cendres envaeix el cel de Figueres (Fot. Inés Padrosa)



Una imatge del cel des de l'avinguda Salvador Dalí (Fot. Inés Padrosa)


Amb la N-II i l'autopista tallades, s'ha dirigit tot el tràfic cap a la costa, per Llançà i Port-bou. La major part eren francesos que volien retornar a casa, però molts altres ens hem trobat enmig de l'embolic. Des de la carretera semblava que era Figueres la que és cremava:  

 On es troba l'incendi? sembla que sigui a Figueres!!! però no, en aquests moments estava a uns quants kilòmetres... (Fot. Inés Padrosa)

 Una altra de les imatges (Fot. Inés Padrosa)

Tots els cotxes han estat dirigits cap a la N-260, direcció França (Fot. Inés Padrosa)

Tres quarts de deu de la nit i segueix cremant!!! (Fot. Inés Padrosa)

A les 10,30h de la nit es pot veure com el foc circumvala Figueres. Des de Llers se'n va cap a la part de La Garriga, cap a Avinyonet (Fot. José Luis Torres)



dilluns, 16 de juliol del 2012

Presentació "Presons i Castell. Figueres" Joan Ramon Inglada (coord.)


“Presons i Castell. Figueres” Joan Ramon Inglada (coord.)
Edita: Associació Amics Castell de sant Ferran i Gorbs

El darrer acte organitzat pels Amics del Castell de Sant Ferran de Figueres ha estat tot un èxit! Prop de dues-centes persones varem assistir a la presentació del llibre “Presons i Castell. Figueres”.

La gènesi del llibre cal cercar-la fa més de dos anys i es pot dir que neix de la voluntat del president , Antonio Herrera, d’emplenar el buit bibliogràfic sobre aquest tema. Cal dir, però, que cercant cercant va trobar la persona idònia per  coordinar-lo i aportar idees sobre el desenvolupament dels capítols a tractar i aquest va ser Joan Ramon Inglada, qui, malauradament, no haurà pogut veure la realitat d’aquell projecte tan treballat.

Durant l’acte de presentació el president, Antonio Herrera, va encetar el torn de paraules i, a continuació, foren els propis autors els qui resumiren les  aportacions publicades a la monografia. Tots tingueren un record per Inglada, coordinador i autor del capítol “Instal·lació d’un presidi al castell”, donant especial èmfasi a la seva tenacitat i entusiasme.


Carles B. Gorbs, Meritxell Planas, Josep M. Bernils, Carlos Díaz Capmany, Santi Vila, Antonio Herrera, David Garcia Algilaga, Josep Font (Fot. José Luis Torres).

A manera de mestre de cerimònies l’editor Carles B. Gorbs va anar donant el torn de paraules, seguint el mateix ordre del sumari del llibre. Així, després de disculpar l’absència de Pedro del Campo autor de l’article “Les presons de Figueres”, començà la intervenció Josep Font qui va dissertar sobre “El centre del futur: Puig de les Basses”, com a especialista en centres penitenciaris la seva aportació va ser la del qui està plenament convençut que el centre penitenciari ha de servir per ajudar i per rehabilitar a qui ha infringit la llei i, per aquest motiu, defensà que l’edifici disposi del màxim de serveis. Va seguir en els parlaments David Garcia Algilaga amb una interessant síntesi sobre el “Presidi colonial a Figueres. Els náñigos”, un tema força desconegut a la capital empordanesa, tot i que ell ja havia procurat donar-lo a conèixer a través del setmanari local l’Empordà. Carlos Díaz Capmany també va fer un resum de la seva aportació “El Penal de Figueres. Les obres per a la seva instal·lació” i de com aquestes obres incidiren negativament en el conjunt del monument. Una altra absència va ser la de Rosa Sala, de manera que els assistents no varem sentir les oportunes explicacions relacionades amb “La situació dels fugitius del nazisme a les presons de Figueres”, però les podrem llegir al llibre.

A continuació, l’editor i, al mateix temps, autor de “El Castell durant els últims anys del franquisme i els primers de la democràcia” ens explicà, entre altres coses, els empresonats per ser “objectors de consciència”, i en particular el cas de Martí Olivella. El periodista Josep M. Bernils recordà “La presó militar: l’estada del colpista Tejero” i Meritxell Planas “Desmitificant Tejero”.

Signa l’epíleg del llibre l’alcalde de Figueres Santi Vila, així mateix es va cloure l’acte, amb unes paraules de l’alcalde de la ciutat.

Tal com veuran el llibre presenta un contingut interessant pels figuerencs i pels especialistes i, a més de les intervencions esmentades, gaudeix d’unes paraules de presentació de la M. H. Núria de Gispert, presidenta del Parlament de Catalunya, i d’Ignasi Garcia Clavel, exdirector general de Serveis Penitenciaris i Rehabilitació, qui desenvolupa “La presó olímpica de Figueres”.

Un altre element a destacar són les fotografies, algunes històriques i altres fetes expressament per a l’ocasió per la fotògrafa Dolors Gibert.

Felicito l’Associació Amics del Castell de sant Ferran i el seu president i convido a la seva lectura!


Antonio Herrera, president dels Amics, Inés Padrosa, Marisa Puente sra. d'Antonio Herrera, i José Luis Torres.



dimarts, 10 de juliol del 2012

Les experiències gastronòmiques del restaurant Siloc a la prestigiosa revista Top Girona

En el número actual de la revista Top Girona (juny-setembre de 2012), dirigida per Cuca Mascort, hi podreu veure un reportatge que resumeix l'experiència ESEG (Experiència Sensorial Escultòrica Gastronòmica) del restaurant Siloc (Masia Siloc) de la Crehueta (Quart), de la qual ja n'havia fet esment el 24 d'abril d'enguany.

A la fotografia de grup hi podem veure: Rosa Boadas, Alexandra Planas, Cuca Mascort, Josep Banus, José Luis Torres, Laura Vall·llosera i germana, Ramon Roca, David Muñoz,  Eudald Camps, Jaume Gotarra, Gloria Moncayo, Jaume Fàbrega, l'escultor Enric Sala, el xef del restaurant Siloc Ivan Torrent, Inma Boadas i Inés Padrosa.

L'exposició "Els comtes de Peralada i Mallorca" a la revista Bon Art

La reconeguda revista gironina Bon Art es fa ressó de l'exposició a l'edició digital:
http://www.bonart.cat/actual/els-comtes-de-peralada-i-mallorca-al-castell-de-peralada/