Dimarts, 4 de març, ha tingut lloc la presentació del catàleg de l'exposició dedicada al Cardenal Despuig, inaugurada el setembre de 2013 i clausurada el passat mes de febrer.
L'exposició ha recordat la figura d'aquest insigne palmesà, Antoni Despuig Dameto (Palma, 1745-Lucca, 1813), que va ostentar els més alts càrrecs dins la clerecia, i que ha trascendit per la seva vessant cultural i per les seves col·leccions reunides principalment a la possessió de Raixa, avui en dia, malauradament, disperses en institucions públiques i col·leccions privades d'arreu del món.
Quan es va presentar l'exposició, comissariada per Pere de Montaner, comte de Zavellà i director de l'Arxiu Municipal de Palma, i Magdalena Rosselló directora del Museu Municipal del Castell de Bellver, es va dir: "Los visitantes podrán apreciar un gran número de elementos históricos, como grabados, cartas personales, diarios de viajes, pasaportes o sus vestiduras litúrgicas, que constituyen una excelente aproximación al personaje en los diferentes aspectos de su trayectoria [...] El Cardenal Despuig estuvo en medio de todas las grandes convulsiones desde la Revolución Francesa hasta la caída de Napoleón, todo ello "combinado con una actividad febril como coleccionista de arte, arqueólogo, geógrafo, dibujante o mecenas", por lo que Gilet ha añadido que "la figura del Cardenal Despuig se muestra inagotable en su estudio por la atracción histórica y personal que el personaje nos desvela.
[...] La organización de los actos con motivo del segundo centenario de la muerte del Cardenal incluye también un ciclo de conferencias sobre los diferentes aspectos de la trayectoria del Cardenal, esponsorizadas por la Fundación Monasterio de la Real, que tendrán lugar desde el 26 de septiembre hasta en el mes de enero de 2014".
En el catàleg, a més d'estudiar les peces que integraren l'exposició, s'han incorporat les conferències dutes a terme des del mes de setembre fins el gener de 2014.
A partir d'ara esdevindrà una eina imprescindible per a l'estudi del cardenal Antoni Despuig.
L'acte va tenir lloc a la Capella de la Puríssima de la Seu de Palma, lloc on va ser batejat l'homenatjat. La capella disposa de diversos escuts dels Despuig i pintures de l'insigne artista malorquí, Guillem Mesquida.
Una part dels assistents (Fot. Inés Padrosa) |
Una part dels assistents (Fot. Inés Padrosa) |
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada