dimecres, 19 de desembre de 2012

Temps de Pessebres a l'Empordà i a Palma de Mallorca A Mallorca les diades nadalenques se celebren amb especial tradició i devoció, i són nombroses i diverses les manifestacions per a festejar-les. Una de les mostres més entranyables són les exposicions de Betlems, en trobem a esglésies i convents – per exemple al convent de Santa Clara o al convent de les Monges Caputxines (declarat BIC)-, a institucions civils com el de l’Ajuntament de Palma (Cort), o particulars com l’espectacular Betlem napolità (s.XVII-XVIII) de la Fundació March.
Veiem a continuació algunes imatges:
Pessebre monumental de les Caputxines,
Palma de Mallorca
(Fot. José Luis Torres)


Altres pessebres de les Caputxines,
Palma de Mallorca
(Fot. Inés Padrosa)
 
Pessebre monumental de Cort,
Palma de Mallorca
(Fot. José Luis Torres)

 
Quan hom vol fer esment del patrimoni pessebrístic català, es cita com exemples significatius les figuretes de Ramon Amadeu del Museu de la Garrotxa; les de Josep Traité del Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí; les dels fons del Museu Etnològic de Catalunya o les de Martí Castells dels diorames del monestir de Solius i del monestir de Pedralbes.
Però existeix també una col·lecció peraladenca de Diorames encarregats per la família Mateu-Quintana a Joan Torner i Martí Castells, constituïda per unes peces artístiques de primer ordre en el món del pessebrisme que mereixen una especial referència així com una visita a Peralada.


Diorama de la família Mateu-Quintana, es pot
veure a l'església parroquial de sant Martí de 
Peralada. Escenògraf Joan Torner, figurista
Martí Castells (Fot. Inés Padrosa)

Diorama de la família Mateu-Quintana, es pot
veure a l'església parroquial de sant Martí de
Peralada. Escenògraf Joan Torner, figurista
Martí Castells (Fot. Inés Padrosa)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada