dimecres, 25 de febrer del 2015

PRESENTACIÓ DE L'ANY MUNTANER A BARCELONA

Aquest dilluns, 23 de febrer, al Saló de Cròniques de l'Ajuntament de Barcelona va tenir lloc la primera cita de l'Any Muntaner.
 
L'espai no podia ser millor ja que el Saló està decorat amb pintures de Josep Ma. Sert en les quals rememora diferents fets explicats per Muntaner i per Bernat Desclot. Amb el terra de marbre resalten les escenes que Sert va pintar a l'oli - la trobada de Roger de Flor amb l'emperador Andrònic II, l'assassinat de Roger de Flor, la venjança catalana, la incorporació d'Atenes i Neopàtria a la corona aragonesa, o la defensa de la torre d'Adrianòpolis -, emprant el pa d'or i plata com a base.
 
Va obrir l'acte l'alcalde de Peralada, Pere Torrent, qui va destacar que l'Any Muntaner ha de servir al municipi per donar a conèixer el seu fill més il·lustre i per descobrir als visitants el patrimoni històric de la població.
 
El tinent d'alcalde Jaume Ciurana també va pronunciar unes paraules de presentació el conferenciant.
 
L'acte central va constar d'una conferència sobre Ramon Muntaner i la Crònica a càrrec del doctor Josep Antoni Aguilar, un dels assessors històrics de la commemoració, autor de la tesi doctoral la qual versa sobre el peraladenc.
 
Va cloure els parlaments el Conseller de Territori i Sostenibilitat sr. Santi Vila, qui va fer referència a l'obra de Carles Rahola i a la contribució del mite de l'Empordà.
 
Com a cloenda actuaren el guitarrista Toni Xuclà i la cantant Judith Nedderman. Una prèvia del que es presentarà a Peralada el 31 de juliol.

No hi faltaren l'alcalde de Xirivella i la regidora d'Eivissa. Representants del món de la política, de la cultura, i un grup de peraladencs vinculats a l'Ajuntament i a les entitats culturals.
 
Seguiran nombroses celeracions, amb Peralada com a escenari principal, totes elles recordaran al llarg de l'any al cronista peraladenc.
 
A partir de l'abril es farà un cicle de conferències sobre Ramon Muntaner a Vilafranca del Penedès, Móra la Nova, Montblanc o Figueres.

Pere Torrent, alcalde de Peralada, Santi Vila, Conseller, Jaume Ciurana, tinent d'alcalde Ajuntament de Barcelona i Josep Antoni Aguilar.

 
La representant d'Eivissa, sra. Lina Sansano,
regidora de Cultura i Patrimoni, Pere Torrent,
alcalde de Peralada i Enrique Ortí,
alcalde de Xirivella. 
Inés Padrosa i Josep Antoni Aguilar.
 
Judith Nedderman i Toni Xuclà.


José Luis Torres amb Judith Nedderman
i Toni Xuclà.


 
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada