dilluns, 28 d’abril del 2014

Julia Butinyà disserta sobre Muntaner a la Biblioteca de Peralada

El dissabte dia 26 d'abril, dins el programa d'Experiències Culturals, la doctora Julia Butinyà va presentar una interessant conferència sobre la Crònica de Ramon Muntaner.
Aquí un resum de la seva activitat professional per tal que ens fem una lleugera idea de la trajectòria de la conferenciant.


Julia Butinyà
Doctora en Filologia Romànica per la Universitat de Barcelona (1978); professora de Literatura Catalana a la Universitat Autònoma de Madrid (1988) i, des de 1990, a la UNED (catedràtica de Literatura catalana medieval el 2009). A aquesta Universitat ha estat Directora de Publicacions i Vicerrectora de Metodología, Medios y Tecnología (1996-1999). Ha impulsat el màster de Postgrau EEES: Literaturas Hispánicas (catalana, gallega, vasca) en el contexto europeo.

            La seva especialitat com a medievalista l'ha portat a conrear l'edició i la traducció: El libro de los hechos. Crónica del rey Jaime I (ed. Gredos); Lo somni. El sueño de Bernat Metge (ed. Atenea).

La  seva principal línea d'investigació  és l'Humanisme a la Corona d'Aragó, sobre el que ha publicat una trilogia entre 1999 i 2006: Tras los orígenes del Humanismo: El “Curial e Güelfa; En los orígenes del Humanismo: Bernat Metge; Detrás de los orígenes del Humanismo: Ramón Llull. Sobre temes medievals ha participat en uns 20 Congressos nacionals i internacionals, ha dirigit un Grup d'Investigació (Félix) i ha publicat més d'un centenar de treballs en revistes científiques. Sobre Muntaner ha tractat a La conciencia lingüística en las letras catalanas de la Edad Media: del campo histórico y del filosófico a la ficción, i repetidament en les seves  investigacions sobre el Curial.

També és autora de diccionaris (Diccionari d'autors del català modern; Diccionari Barcanova de la Llengua Bàsic), i d'estudis de l'época moderna.

Membre del comité científic del Portal Virtual d'Humanitats E-Excellence de Liceus, responsable de la Literatura catalana antigua. Forma part de diversos consells de redacció, espanyols i europeus, com la “Revista de Filología Románica” (Universidad Complutense) o “Estudios Hispánicos” (Universidad de Wroclaw). És coeditora del portal Literatura, Llengua i Cultura a la Corona d’Aragó dins de la publicació eHumanista (Universidad de California), i codirigeix la “Revista de Lenguas y Literaturas Catalana, Gallega y Vasca” (UNED). Ha coordinat diversos volums de tema medieval (virtuales i en paper).

És corresponent a Madrid de la Real Academia de Buenas Letras de Barcelona, des de 1996.


Jaume Barrachina i Julia Butinyà,
en el moment de la presentació.


Un moment de la dissertació
de Julia Butinyà.


Inés Padrosa, Julia Butinyà, la conferenciant,
 i Roser Coromina


Roser Coromina, Inés Padrosa, i Julia Butinyà.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada