diumenge, 13 d’abril del 2014

Conferència de Jaume Fàbrega sobre "La Cuina del Vi" a Peralada


JAUME FÀBREGA COLOM - LA CUINA DEL VI
Presentació a càrrec d’Inés Padrosa

 
Bona tarda amics,

És un plaer presentar l’amic Jaume Fàbrega.

I ho és per diverses qüestions. Unes de caire personal i altres de caire professional.


Si faig referència a l’aspecte personal, haig de dir que la coneixença amb el conferenciant es remunta a la dècada dels 80, és a dir, estem parlant de fa més de 30 anys.


En aquells moments Jaume Fàbrega era professor en el llavors, Col·legi Universitari de Girona, d’una de les assignatures de l’especialitat d’Història de l’Art, i allà va ser el primer lloc on vàrem coincidir. Ell com a professor i jo com a alumna.

 

Sempre es va caracteritzar pels seus coneixements i la seva mundologia, els quals, units a unes classes dinàmiques explicades amb una gran fluïdesa en l’expressió, comportava mantenir, en tot moment,  l’atenció.  

 
Pere Torrent, alcalde de Peralada, Inés Padrosa i  Jaume Fàbrega, crític gastronòmic, escriptor i professor.

 

 

En aquell període ja s’havia endinsat en la publicació de llibres de gastronomia i va apostar per aquesta matèria envers la qual es mostraven moltes reticències i ni tan sols es plantejava que formés part de “la cultura”.  Precisament, va ser gràcies a la gastronomia que, al cap d’uns anys, ens retrobarem. I, per suposat, gràcies a Peralada.

 

Com molts dels assistents peraladencs saben, a la dècada dels 90, en iniciar-se els cursets de cuina, es gestà la que esdevindria una de les principals celebracions col·lectives locals: les “Mostres Gastronòmiques” i, com a colofó, i per arrodonir la festa s’editaren els reculls bianuals de les receptes de les mestresses de casa.  

 

A la contraportada de cadascuna d’aquestes monografies hi figuraven tres frases: una d’un crític gastronòmic, una d’un xef i una d’una de la o les mestresses de casa guanyadores. Jaume Fàbrega, com a especialista en el tema, em proporcionà un paràgraf en el qual resumeix el que per a ell representa la nostra cuina:   

 “Amb la cuina gramaticalment ben construïda: a partir d’una sintaxi bàsica  -sofregit, picada, allioli…- es poden cuinar, crear i recrear tota mena de plats. Només cal veure aquest llibre de “La gastronomia empordanesa a Peralada”, on tradició i innovació a partir d’una dúctil gramàtica, es fecunden mútuament”.

 

Encara que sigui de manera molt ràpida, tractaré un dels aspectes de la dedicació professional del conferenciant: la seva aportació escrita al món de la gastronomia.

Si un fa la cerca “Jaume Fàbrega” en el Catàleg Col·lectiu de lectura pública per internet, ens donarà un resultat de 100 títols.

No s’espantin que no tinc cap intenció de citar-los tots però sí d’esmentar-ne alguns i, així, adonar-nos de quines han estat  les principals matèries tractades pel conferenciant: i aquestes són la història de l’art i la gastronomia. 

Pere Torrent, alcalde de Peralada, Inés Padrosa i Jaume Fàbrega, crític gastronòmic, escriptor i professor.
Pel que fa a la història de l’art ha tractat temes propers com la terrissa de la Bisbal, els Sants d’Olot, les obres d’art del Museu d’Història  de la Ciutat de Girona o del Museu d’Art de Girona. S’ha dedicat, també, a l’estudi d’artistes coneguts com Ministral, Roura o Anson, només per citar els de veïnatge comarcal.

 

Ara bé, el gruix més important de la seva producció bibliogràfica correspon a temes gastronòmics. I, aquí sí que vull esmentar algun dels temes o dels títols més significatius, per tal que puguem tenir una idea del volum del seu treball.

 

El seu principal focus d’atenció ha estat la cuina catalana i, per extensió, la cuina de les Balears, Valenciana, dels càtars, d’Andorra, de la Franja de Ponent i de l’Alguer.

 

Pel que fa a matèries primes ha tractat de manera monogràfica sobre el codony, el pa de pessic, els bolets, l’oli d’oliva, la picada, les sopes, el suquet, el pa amb tomàquet o la ratafia.

 

I, pel que fa als llibres, un dels títols que no puc deixar d’esmentar és “La Cuina catalana” (L’Isard:2001-2003), obra en 9 volums, amb fotografies del figuerenc  Francesc Guillamet, que podem qualificar d’enciclopèdia de la cuina catalana, i que es completa amb “La Cuina del món” (L’Isard:2004), obra en 3 vols.

 

S’ha ocupat, també, de col·laborar en les monografies de grans cuiners com “El Gran Llibre de la Cuina Catalana” (2003), de Josep Lladonosa o “El Bulli. El sabor del mediterráneo” de Ferran Adrià.

I, per citar-ne, algun de curiós tenim “Dalícies: a la taula amb Salvador Dalí” (2004).

 

I, tot i que ha estat distingit amb nombrosos premis només faré referencia a les set distincions rebudes del “Gourmand World Cookbook Awards”. Per fer-nos una idea del què representa voldria dir què  El Gourmand World Cookbook Awards és un premi internacional creat l’any 1995 per Edouard Cointreau, obert a totes les llengües, que es dona als treballs que tenen a veure amb el periodisme i la literatura gastronòmica. Gourmand va crear una competició especial per als llibres en llengua catalana, enfront d'una mitjana de 100 països per any.

 

En aquest darrer any la seva producció bibliogràfica ha estat, ni més ni menys, que de 6 títols, d’entre ells cal destacar-ne un, “Cuina monàstica: les receptes dels nostres monestirs”,  ja que en aquest llibre parla de la cuina del convent de dominics de Nostra Senyora del Roser de Peralada, conegut per tots nosaltres com Sant Domènec, lloc on ens trobem ara mateix.

 

Jaume Fàbrega ha esdevingut l’ànima del Cursos d’Enologia i Gastronomia de l’Escola Universitària de Turisme i Direcció Hotelera de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Si com a autor i crític gastronòmic és d’allò més prolífic com a professor no es queda enrere. Cada any augmenta el nombre d’alumnes, amb un interessant grup d’estudiants d’Erasmus, arribats de tots els punts del planeta.

Resumint podem dir que és i ha estat un viatger i treballador incansable, pioner de la literatura gastronòmica i gran difusor de la cuina catalana. Sens dubte, la consideració que es té de la nostra cuina arreu és una altra després de les seves aportacions orals i escrites.
Cati Font, Pere Torrent, Jaume Fàbrega, Inés Padrosa i José Luis Torres
 

2 comentaris: