divendres, 25 d’octubre del 2013

Serafí PITARRA o Frederic SOLER HUBERT (1839-1895)

 
A vegades sense cercar un troba i aquest és el cas de "Can Pitarra", a Campins.

Molts coneixem qui era Frederic Soler i que escrivia amb el pseudònim de Serafí Pitarra. Ell que va quedar orfe de pares des de ben petit, se'n va anar a viure a casa d'un oncle, va deixar l'escola i va començar a endinsar-se en la seva gran afició, el teatre, iniciant-se en el camí literari.
L'any 1875 va ser nomenat Mestre en Gay Saber.

Can Pitarra a Campins (extret de la pàgina web de l'Ajuntament)
Damunt del serradet que domina el poble, al Nord -Est, hi ha el mas de Can Cullell. El dramaturg Frederic Soler i Hubert, conegut popularment per Serafí Pitarra comprà el mas el 1886 i hi eregí una vivenda annexa, avui conegut per Can Pitarra.
Adreça o explicació de com s'hi pot arribar: Cal remuntar el Passeig Tres Germanes, carrer principal del poble, travessar la carretera de Santa Fe i arribar al llom del serrat que s'alça a llevant del poble. En aquest punt hi ha una cruïlla important: el Descàrrec, d'on surt un camí cap a Les Esplanes i Gualba al davant, un a l'esquerra cap el veïnat de Dalt i Santa Fe, i el de la dreta cap a Sant Celoni que, a 50 metres, passa pel costat mateix de la casa.

 
Mas Frederic Soler, a Campins (Fot. Inés Padrosa)



A la Biblioteca del Castell de Peralada es conserven nombroses obres escrites per ell. De moment, a continuació podem veure les portades d'uns exemplars adquirits pels germans Rocabertí, Antoni i Tomàs: "Las Euras del Mas" (1869), "Lo collaret de perlas" (1870) i "La Casaca i la Casulla o Un Ciri Trencat" (1871).






 
 

 
 

 
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada