dissabte, 24 d’octubre del 2015

Novetats sobre Sant Pere de Rodes a la Biblioteca del Palau de Peralada

Aquest matí 24 d'octubre sis reconeguts historiadors han parlat sobre la importància del monestir benedictí en el col•loqui celebrat a la Biblioteca del Castell de Peralada.

Per encetar la temporada de tardor de les Experiències Culturals s’ha escollit el col·loqui que duu per títol ‘Novetats sobre Sant Pere de Rodes’, al qual s’han convidat a sis eminents historiadors a
fer, mtjançant diferents xerrades i visites guiades, una acurada radiografia d’aquest espai patrimonial.
El col·loqui se centrarà en el monestir benedictí de Sant Pere de Rodes, situat a la serralada de l’Albera, al nord del Cap de Creus, i considerat un monument emblemàtic del romànic català, així com un espai de grans especificitats pel que fa a la seva història, estructura i art. Cosa que ha desembocat durant els darrers anys, en l’elaboració continuada d’estudis sobre diversos aspectes de l’espai. Al col·loqui es tractarà de les aportacions més recents, algunes ja publicades i d’altres inèdites. Fotògrafs com Jordi Mestre, professors d’arquitectura com Josep Giner, la coordinadora de St. Pere de Rodes Sònia Masmartí, historiadors com Imma Lorés o gestores de patrimoni com Clara Poch són alguns dels convidats en la Jornada.

El llistat complet de ponents convidats, les xerrades previstes i activitats complementàries són les següents:

• 10:30 h. Jaume Barrachina (Director del Museu del Castell de Peralada) amb Una teoria sobre Sant Pere de Rodes a l’alta Edat Mitjana.
• 10:50 h. Jordi Mestre (Fotògraf). La construcció preexistent integrada a l’absis.
• 11:10 h. Josep Giner (Professor d’Arquitectura a la Universitat de Barcelona). L’església i el temple d’Ezequiel.
• 11:30 h. Sònia Masmartí (Coordinadora general de Sant Pere de Rodes). Els anys sants.
• 11:50 h. Pausa. Visita a les escultures de Sant Pere de Rodes de les col·leccions del Museu del Castell de Peralada.
• 12:20 h. Imma Lorés (Professora titular a la Universitat de Lleida). La història de Noé: un nou capitell del claustre?
• 12:40 h. Jaume Barrachina. Iconologia de la portada.
• 13:00 h. Clara Poch (Coordinadora d’activitats de Sant Pere de Rodes). Les relíquies.
• 13:20 h. Imma Lorés. Cloenda.
• 16:30 h. Visita al Museu del Castell de Peralada.

Com ja ve sent costum als darrers anys, l’espectacular i emblemàtica Biblioteca del Castell de Peralada serà l’espai que acollirà la jornada. L’activitat està plantejada com un col•loqui en què ponent i assistents tenen l’oportunitat d’interactuar més enllà del temps que dura conferència i intercanviar opinions durant les activitats complementàries, afegint d’aquesta manera un plus de confidencialitat a les xerrades convencionals. També s’exposaran materials (escultures, dibuixos) de Sant Pere de Rodes que normalment no tenen accés públic.

L’alt nivell dels conferenciants ha estat fins ara el tret distintiu del cicle Experiències Culturals en què personatges il·lustres com Josep Maria Espinàs, Javier Cercas, Victor Amela, Martí Anglada o Rosa Maria Calaf n’han estat alguns dels molts protagonistes.
 

 
L'aportació del fotògraf  Jordi Mestre ha estat basada en un llenç de  paret situat a l'àbsis del monestir el qual, amb l'excepció de Josep Giner, ningú l'havia detallat anteriorment en els plànols de planta de l'edifici. 
L'arquitecte Josep Giner ha demostrat la influència del llibre d'Ezequiel en el monestir empordanès i en altres edificacions medievals com sant Miquel de Terrassa, així com la de Boeci en el portal d'accés a l'església de l'Abadia Imperial de Lorsch.
Sònia Masmartí ha explicat una interessant història sobre la falsa Butlla d'Urbà IV de l'any 1090, i la necessitat d'inventar-s´ho amb la intenció d'atraure els pelegrins.
Jaume Barrachina ha explicat la iconologia de la portada. I, amb les poques peces que en resten, ha elaborat la reconstrucció de les dues escenes possiblement representades:  Jesús renta els peus als deixebles i el Sant Sopar.
Imma Lorés ha explicat el programa iconogràfic i els seus paral·lelismes, del capitell del monestir adquirit l'any 2014 pel Musée de Cluny.  
Clara Poch ha desentrallat un inventari d'unes 50 relíquies suposadament conservades al monestir d'uns sants moltes vegades inexistents.
  
Un moment de a intervenció de Sònia Masmartí
(Fot. Inés Padrosa)



Un moment de la intervenció de Jordi Mestre
(Fot. Inés Padrosa)


Jaume Barrachina presenta Imma Lorés
(Fot. Inés Padrosa)


Imma Lorés presenta Clara Poch
(Fot. Inés Padrosa)


Intervenció de Josep Giner (Fot Inés Padrosa)
 
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada