divendres, 7 de febrer del 2014

"L'Art Dorment" als Amics del Castell de sant Ferran

Ahir, a la seu dels Amics del Castell de sant Ferran, va tenir lloc la presentació del primer llibre de la col·lecció Episodis del Castell de Sant ferran de Figueres, "Art Dorment", de l'historiador Alfons Martínez Puig. L'acte, que va reunir un nombrós públic, va ser presidit pel president de l'Associació, Antonio Herrera, i presentat per Eduard Puig Vayreda.
En el llibre es tracta un tema importantíssim i únic en la història de l'art: el trasllat i evacuació del Tresor Nacional.  per part de l'exèrcit republicà. Aquest, surt de Madrid passant per València per romandre a diferents punts de l'Alt Empordà: el Castell de Figueres, el Castell de Peralada, la Mina Canta de la Vajol i el Mas Descals de Darnius. 
Juntament amb el Tresor Artístic Nacional hi havia, també, peces artístiques requisades a famílies nobles com les del Palau de Líria, de l'església i de particulars.
El llibre explica diferents vicissituds ocorregudes en el trasllat; de la distribució de les obres d'art a diferents punts estratègics de la comarca, on varen romandre des del març de 1938 fins el febrer de 1939; de la sortida cap a Suïssa del gruix del Tresor, però sobretot fa referència a la gran quantitat de peces que trobà l'exèrcit franquista i a la tasca de devolució als seus propietaris, gràcies als documents preservats a l'Institut Ramon Muntaner.
Una història probablement poc coneguda per molts empordanesos.
L'enhorabona a tots!!!






Alfons Martínez, Eduard Puig, Antonio Herrera i  Esteban Bernal, secretari dels Amics. (Fot. Martí Dacosta)

El públic assistent (Fot. Martí Dacosta)




Anna Velaz, Presidenta d'Atenea, Marisa Puente
sra. del president, Marta Felip, alcaldessa,
i José Luis Torres. (Fot. Inés Padrosa)

Sr. i sra. Viudez, Marta Felip i José Luis Torres.
(Fot. Marisa Puente)

Marta Felip, José Luis Torres i Inés Padrosa.
(Fot. Marisa Puente)


Inés Padrosa i Anna Velaz. (Fot. Marisa Puente)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada