dissabte, 11 de maig del 2013

Jaume Torrent disserta sobre "Hora de España, una revista de poesía durante la Guerra Civil española"




 

A la seu dels Amics del Castell de sant Ferran va tenir lloc la conferència de l'advocat i exdegà del Col·legi d'Advocats de Figueres, Jaume Torrent, titolada "Hora de España, una revista de poesía durante la Guerra Civil española".
Va iniciar la dissertació amb una sèrie d'experiències familiars de la guerra civil: la paterna, amb la participació a la Batalla de l'Ebre formant part de la "Quinta del biberó" i, posteriorment, l'anada al Valle de Baztán on va conèixer la que esdevindria la seva muller, i les de la família política, els Riba, que, camí de l'exili, va coincidir amb els Machado.
 
Hora de España va ser una publicació d'intel·lectuals d'esquerres, impresa a València i, posteriorment, a Barcelona (a partir del número 15), la qual va aparèixer mensualment des del gener de 1937 i va tenir una vida relativament curta, ja que no va arribar als dos anys, fins el número 23 corresponent al novembre de 1938 (exemplar que no es va poder distribuir).
Després d'explicar-nos la casual troballa dels exemplars de la publicacio dels que disposava, com a les pel·lícules, a manera de flashback, Torrent va anar endinsant-nos en la seva gènesi, va parar atenció en els membres del consell de redacció i en els seus col·laboradors.
Així, mica en mica, van anar apareixent els diferents poetes col·laboradors (Antonio Machado amb el seu heterònim Juan de Mairena; Rafael Alberti; Pablo Neruda; García Lorca; Manuel Altolaguirre; Luis Cernuda; Miguel Hernández en la seva plenitud; un joveníssim Octavio Paz i, els catalans, Pere Quart, Pere Bosch Gimpera, Cèsar August Jordana i Carles Riba en el consell de redacció), al temps que anava fent paral·lelismes amb la situació de la guerra civil i ens recitava alguns fragments dels poemes publicats.
 
 
Jaume Torrent, Mario Fàbrega i Joan Prat, vicepresident de l'Associació (Fot. Inés Padrosa)

 

Joan Prat, Jaume Torrent, i José Luis Torres
(Fot. Inés Padrosa)

 
 José Luis Torres, Antonio Herrera, Inés Padrosa, Jaume Torrent, Mercè Riba de Torrent i Mercè Torrent. (Fot. Marisa Puente)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada