dilluns, 16 de juliol de 2012

Presentació "Presons i Castell. Figueres" Joan Ramon Inglada (coord.)


“Presons i Castell. Figueres” Joan Ramon Inglada (coord.)
Edita: Associació Amics Castell de sant Ferran i Gorbs

El darrer acte organitzat pels Amics del Castell de Sant Ferran de Figueres ha estat tot un èxit! Prop de dues-centes persones varem assistir a la presentació del llibre “Presons i Castell. Figueres”.

La gènesi del llibre cal cercar-la fa més de dos anys i es pot dir que neix de la voluntat del president , Antonio Herrera, d’emplenar el buit bibliogràfic sobre aquest tema. Cal dir, però, que cercant cercant va trobar la persona idònia per  coordinar-lo i aportar idees sobre el desenvolupament dels capítols a tractar i aquest va ser Joan Ramon Inglada, qui, malauradament, no haurà pogut veure la realitat d’aquell projecte tan treballat.

Durant l’acte de presentació el president, Antonio Herrera, va encetar el torn de paraules i, a continuació, foren els propis autors els qui resumiren les  aportacions publicades a la monografia. Tots tingueren un record per Inglada, coordinador i autor del capítol “Instal·lació d’un presidi al castell”, donant especial èmfasi a la seva tenacitat i entusiasme.


Carles B. Gorbs, Meritxell Planas, Josep M. Bernils, Carlos Díaz Capmany, Santi Vila, Antonio Herrera, David Garcia Algilaga, Josep Font (Fot. José Luis Torres).

A manera de mestre de cerimònies l’editor Carles B. Gorbs va anar donant el torn de paraules, seguint el mateix ordre del sumari del llibre. Així, després de disculpar l’absència de Pedro del Campo autor de l’article “Les presons de Figueres”, començà la intervenció Josep Font qui va dissertar sobre “El centre del futur: Puig de les Basses”, com a especialista en centres penitenciaris la seva aportació va ser la del qui està plenament convençut que el centre penitenciari ha de servir per ajudar i per rehabilitar a qui ha infringit la llei i, per aquest motiu, defensà que l’edifici disposi del màxim de serveis. Va seguir en els parlaments David Garcia Algilaga amb una interessant síntesi sobre el “Presidi colonial a Figueres. Els náñigos”, un tema força desconegut a la capital empordanesa, tot i que ell ja havia procurat donar-lo a conèixer a través del setmanari local l’Empordà. Carlos Díaz Capmany també va fer un resum de la seva aportació “El Penal de Figueres. Les obres per a la seva instal·lació” i de com aquestes obres incidiren negativament en el conjunt del monument. Una altra absència va ser la de Rosa Sala, de manera que els assistents no varem sentir les oportunes explicacions relacionades amb “La situació dels fugitius del nazisme a les presons de Figueres”, però les podrem llegir al llibre.

A continuació, l’editor i, al mateix temps, autor de “El Castell durant els últims anys del franquisme i els primers de la democràcia” ens explicà, entre altres coses, els empresonats per ser “objectors de consciència”, i en particular el cas de Martí Olivella. El periodista Josep M. Bernils recordà “La presó militar: l’estada del colpista Tejero” i Meritxell Planas “Desmitificant Tejero”.

Signa l’epíleg del llibre l’alcalde de Figueres Santi Vila, així mateix es va cloure l’acte, amb unes paraules de l’alcalde de la ciutat.

Tal com veuran el llibre presenta un contingut interessant pels figuerencs i pels especialistes i, a més de les intervencions esmentades, gaudeix d’unes paraules de presentació de la M. H. Núria de Gispert, presidenta del Parlament de Catalunya, i d’Ignasi Garcia Clavel, exdirector general de Serveis Penitenciaris i Rehabilitació, qui desenvolupa “La presó olímpica de Figueres”.

Un altre element a destacar són les fotografies, algunes històriques i altres fetes expressament per a l’ocasió per la fotògrafa Dolors Gibert.

Felicito l’Associació Amics del Castell de sant Ferran i el seu president i convido a la seva lectura!


Antonio Herrera, president dels Amics, Inés Padrosa, Marisa Puente sra. d'Antonio Herrera, i José Luis Torres.Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada