dissabte, 26 de juny del 2021

Maria Rosa Gratacós (1929-2021), pianista i mestre ens ha deixat

 

Maria Rosa Gratacós al Diccionari Biogràfic de l'Alt Empordà (2009)


GRATACÓS FÀBREGA, Maria Rosa (Figueres, 4.IX.1929) Pianista i professora Filla de Simó Gratacós↑ Oliveras, contractista, natural de Figueres, i d’Anna Fàbrega Bonet, d’Olot. En l’ambient familiar i sense adonar-se’n, va aprendre les notes musicals. La seva primera professora va ser Lluïsa Matas, després la seva tia Margarida Gratacós de Massot, el concertista Enric Montoriol↑ i, amb el mestre i concertista, Pere Vallribera, va descobrir el que ella qualifica com el màgic món del piano (1949). Quan estudiava al Liceu de Barcelona la varen triar com a millor pianista acompanyant de cant (1942). Va haver de deixar els estudis a causa de la malaltia del seu pare. Va veure truncades les seves il·lusions que anaven encaminades a la interpretació com a solista i es va decantar pel món de la docència. Va impartir classes a diferents col·legis privats com el Col·legi de la Presentació conegut popularment com “Les Franceses”, al Cor de Maria, al Casino Menestral, a la Flauta Màgica i al Centre Escolar Empordà de Roses, al temps que donava classes particulars. Va dirigir el cor de la parròquia de la Immaculada de Figueres. Va fundar la Coral femenina de Santa Cecília (1960) i dues corals infantils la del Cor de Maria i la de l’Acadèmia de Roses (1977). Va ser un membre actiu del teatre figuerenc; va formar part de l’agrupació Arlequín. Ha dirigit representacions musicals nadalenques juntament amb Mercè Huerta↑ i Narcís Jordi Aragó.

Ha estat sol·licitada per interpretar recitals en diferents ocasions, ha compost música de diferents poetes empordanesos i ha intervingut en programes de ràdio com Retablo de Maestros. Durant una temporada va acompanyar els recitals de la mezzosoprano alemanya, Erika Quedanau. Coincidint amb la diada de Santa Cecília, patrona dels músics, vuit centres de música de l’Alt Empordà, li varen retre homenatge per la seva dedicació a la música (2004). Ha musicat poesies de diferents autors empordanesos La Font, M’he enamorat, Cançó de bressol, Cerqueu-me vora el mar, Si tens una hora de sol de Montserrat Vayreda↑; Madrigal de la noia que canta de Jaume Maurici↑; Cançó a Sílvia i Pluja en el mar de Carme Guasch↑; El vent de M. Àngels Anglada↑; Cara la mar de M. Àngels Vayreda↑; Tú i jo de Joan Gratacós↑; Oració final al Crist de la tramuntana de Carles Fages↑ de Climent; Només un somni i No sé pas com succeí de M. Dolors Ribot i de Balle; Yo sé de un amor sutil de Pilar Nierga↑ i Confidencial de Carme Pagès↑ i, juntament amb Clara Valero i Elisabet Prats, han dut a terme el Programa dels poetes de l’Empordà.  

El 2018 va rebre de l'Ajuntament de Figueres el reconeixement a la seva trajectòria!



El 2004 les escoles de música de la ciutat li van retre un homenatge conjunt. L’any 2010 va publicar el CD Les meves cançons, amb un conjunt de composicions interpretades per ella mateixa. I l’any 2018 va rebre, de part de l’Ajuntament de Figueres, el reconeixement a la seva trajectòria com a concertista, professora de música i compositora.

El 2004 les escoles de música de la ciutat li van retre un homenatge conjunt. L’any 2010 va publicar el CD Les meves cançons, amb un conjunt de composicions interpretades per ella mateixa. I l’any 2018 va rebre, de part de l’Ajuntament de Figueres, el reconeixement a la seva trajectòria com a concertista, professora de música i compositora.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada