divendres, 24 de gener del 2020

Primer acte del 2020 del Mil·lenari de l'església de sant Pere de Figueres

El dijous 16 de gener, amb la sala plena de gom a gom, a la Biblioteca Fages de Climent ha tingut lloc el primer acte del 2020 emmarcat en la celebració del Mil·lenari de l’església de Sant Pere de Figueres. Inés Padrosa va dissertar sobre “Dels còdexs dels monestirs als llibres litúrgics de les parròquies. La Parròquia de sant Pere com a exemple”.
La conferenciant va fer una immersió en el món dels còdexs des del treball dels scriptoriums dels monestirs destacant el de Ripoll i els exemplars més representatius, les tres Bíblies conegudes: la del Monestir de Sant Pere de Rodes, la de Fluvià i la de Ripoll.
En relació a l’església de sant Pere va ressaltar alguns cantorals i antifonaris dels que disposen, procedents dels convents figuerencs desamortitzats. Donada la manca de materials antics degut a l’incendi provocat el juliol de 1936 va proposar paral·lelismes amb materials preservats en altres contrades com la possibilitat d’haver disposat de butlles papals, de privilegis d’indulgències i de llibres litúrgics històrics. Així mateix, va tenir una especial menció per les relíquies de les que disposava l’església de sant Pere, pels materials generats per la propia església com els llibres de baptismes, els llibres de matrimonis i els de defunció, i pels materials considerats menors o efímers entre els que s’hi poden trobar els goigs i les estampes.

Com a colofó va convidar els assistents a contemplar l’exposició de llibres religiosos i material relacionat, organitzat pels responsables de la Biblioteca Fages de Climent.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada