dilluns, 16 de juliol del 2018

Miquel Riera reitera les paraules de Carme Montaner i el qualifica com a "Catàleg Excepcional"

“Un catàleg excepcional per a una gran aportació privada a l’estudi de la cartografia històrica.” Així va definir aquest dijous al vespre Carme Montaner, cap de la cartoteca de l’Institut Cartogràfic de Catalunya el catàleg en què es recullen els 160 mapes i gravats que aquest estiu es poden veure a l’exposició La cartografia de la col·lecció Mascort. Escenes de la Història, que fins al 14 d’octubre estarà oberta a la Casa Galibern de Torroella de Montgrí. Carme Montaner va presentar-hi, al pati de l’edifici d’indians seu de la fundació, el catàleg, juntament amb la comissària de la mostra i autora del llibre, Inés Padrosa, i el president de l’entitat, Ramon Mascort.
Montaner va destacar també la primera part del catàleg, en què Padrosa fa un repàs a la cartografia dels segles XVI al XIX, i va recordar l’èxit d’aquesta “indústria”, impulsat per una burgesia àvida de conèixer com era el món. “La invenció de la impremta va ser una revolució per a la cartografia i va servir per popularitzar-la moltíssim a tot Europa”, va dir Montaner, que també va remarcar que l’Empordà, escenari bèl·lic molt destacat durant molts anys, va ser un dels “territoris més cartografiats”. Tant Montaner com Padrosa no van voler oblidar el paper de les dones, grans anònimes en el món de la cartografia, tot i que van tenir-hi papers destacats, tant al capdavant d’alguns tallers com treballant d’il·luminadores, és a dir, posant colors als mapes.
Inés Padrosa va agrair la contribució de tot l’equip que ha treballat en el projecte i va recordar la molta feina de detall feta durant la catalogació de cada mapa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada