dissabte, 4 de març del 2017

"Cases, jardins i panteons senyorials a Castelló d'Empúries"

 

 
La vida, el lleure i el descans etern: tres elements fonamentals per a qualsevol persona, tractats en relació a les classes senyorívoles de Castelló d'Empúries. És a dir la casa, l'espai d'oci o jardí i la sepultura o panteó.
Tots ells, en major o menor importància estaven relacionats amb l'art. Pel que fa a l'arquitectura podem parlar de gòtic, barroc o neoclàssic; pel que fa a mobiliari i elements de la llar d'isabelí o alfonsí, i pel que fa a jardí i sepultures amb el modernisme.
Nissagues com els Casadevall, els Contreras, els Climent, els Fages, els Fluvià, els Pastell, els Maceli, els Negre, han estat part dels tractats a la conferencia que va tenir lloc ahir a Castelló d'Empúries. S'han aportat els seus arbres genealògics, els vincles entre les diferents nissagues, els individus més destacats de cadascuna d'elles - Enric Climent Vidal, Luis Ruiz de Contreras, Ramon Ruiz Amado de Contreras, Carles Fages de Climent, Pelayo Negre Pastell -, i les estances en les quals habitaren.
Queda pendent una segona conferència per tractar les nissagues i cases senyorials que no ha estat possible incloure en aquesta primera aproximació.
Per la present ocasió s'ha proporcionat la gran descoberta de l'oratori del panteó de la família Casadevall-Garrigolas. Un tema en el qual s'aprofundirà properament.
Casa Negre-Pastell
 



Casa Pastell-Fluvià-Ametlla
Panteó Macelli-Fontcuberta
 


Panteó Casadevall-Garrigolas
 

Amb Assumpció Brossa, tinent d'alcalde de Castelló,
i l'alcalde, Salvi Güell.


Presentació a càrrec de Pere Puig, President del Casal de Castelló.



Inés Padrosa i Pere Puig, i una part dels assistents a l'acte.

Un momento de la disertació.


Assumpció Brossa, Enriqueta Gratacós, Miquel Teixidor,
Inés Padrosa i Carmen Gorgot.

Josep Ma. Ametlla, Miquel Teixidor, Jordi Ametlla, Pere Puig,
Inés Padrosa i José Luis Torres.

 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada