divendres, 14 de febrer del 2014

"Salvador Dalí i el Circ" al Teatre-Museu Dalí de Figueres

Avui al Teatre-Museu Dalí de Figueres, sota la cúpula dissenyada pel malaguanyat arquitecte Pérez Piñero, ha tingut lloc un altre dels actes preliminars del Festival Internacional del Circ Castell de Figueres: La conferència "Salvador Dalí i el circ" a càrrec del periodista Josep Playà organitzada en col·laboració amb els Amics dels Museus Dalí.  Ha estat presentada per Pere Maset, qui havia dirigit el Museu de Cadaqués, i per Genís Matabosch, director del Festival.
 
El conferenciant, qui ja havia tractat el tema en un article publicat en el programa de mà del segon Festival, avui ha presentat el tema amb noves aportacions de la relació entre Dalí i el món del circ. Des de quadres amb clara iconografia circense, contactes amb gent de famílies vinculades  o fotografies de performances amb animals cedits per circs.
 
En la presentació, Genís Matabosch ha explicat que precisament va ser una "performance" organitzada per Salvador Dalí el dia 22 de setembre de l'any 1967 -descoberta per en les imatges aparegudes en el llibre que jo mateixa havia publicat l'any 2001 "Història Gràfica de Figueres"-, en la qual rememorava el pas d'Hannibal pels Pirineus amb un elefant, la que li va desencadenar tota una sèrie d'idees.
Una d'aquestes idees va ser realitzar una performance amb un elefant passejant per Figueres el primer any del Festival (2012) i l'altra, molt més trascendental, oferir com a guardó oficial als guanyadors l'elefant dalinià.
 
Tot seguit una sèrie d'instantànees generosament facilitades per l'amic
Martí Dacosta

Josep Playà, Pere Maset i Genís Matabosch

Josep Playà amb el guardó més preuat del Festival,
l'elefant dalinià i Genís Matabosch
 
Un moment de la conferència de Josep Playà
mostrant la comparació entre els tigres d'un
cartell de circ i un dels quadres de Dalí.


Genís Matabosch es dirigeix al públic

Genís Matabosch es dirigeix al públic.

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada