dimarts, 27 de novembre del 2012

El "Voyage pittoresque" de Saint Saveur a la Biblioteca de Peralada

El "Voyage Pittoresque dans les quatre parties du monde" de Jacques Grasset de Saint Saveur disposa d'un gran nombre de gravats realitzats per Lachausée el Jove.
Jacques Grasset de Saint Saveur va néixer circumstancialment a Montréal (Canadà) l'any 1757 i va morir a França l'any 1810. Va estudiar la carrera diplomàtica a Paris. Va arribar a ser vicecònsul d'Hongria i d'El Caire, i va escriure nombroses obres.
La que avui presentem es troba a la Biblioteca del Castell de Peralada consta de dos volums, text acompanyat d'interessantíssims gravats. Cada vegada serà més difícil poder contemplar l'obra completa ja que actualment els gravats es poden comprar com a exemplars solts, això vol dir que en moltes ocasions s'ha desmuntat el volum i que l'obra es repartirà en mil i un propietaris...
Uns dels gravats que hi consten són els els indis de la Baixa Califòrnia i, de fet, va ser probablement un dels pocs europeus que va parar especial atenció en imprimir quelcom relacionat amb ells. Per saber-ne més cliqueu aquest enllaç i podreu llegir l'article d'Albert B. Elsasser  al Journal of California Anthropology

Es poden trobar obres de Saint Saveur a la Bibliothèque National de Paris, a la National Library of Australia, a la Auckland Art Gallery (New Zeland), a la New York Public Library, a la Biblioteca March de Palma de Mallorca.
A la Biblioteca Nacional de Madrid es disposa de:
"Encyclopédie des voyages Contenant l'abrege historique des moeurs, ouvages -trabitudes domestiques, religions..." Paris (1796), 5 vols.
"Tableaux des principaux Peuples de l'Europe, de l'Asie, de l'Afrique, de l'Amerique ; et les découvertes des Capitaines Cook, La Perouse, etc. etc. [Texto impreso] : Représentés avec leur figure caracteristique, d'aprés leurs variétés phisiques, chacun dans son costume, et peints avec les couleurs qui leur sont usitées. Chacun de ces cinq Tableaux est acompagné d'un Livre, d'explication, qui rend compte des moeurs, coutumes, usages, religion et commerce de chaque peuple". Paris
"Travels through the Baleurie and Pithiusian Islands, performed between the Years 1801 and 1806". London (1808).
"Viaggio nelle isole Baleari e Pitiuse fatto negli anni 1801, 1802, 1803, 1804 e 1805". Napoli (1832).
"Voyage dans les iles Balèares et Pithiuses ; fait dans les années 1801, 1802, 1803, 1804 et 1805". Paris (1807)
"Voyage historique, littéraire et pittoresque dans les Isles et Possesions ci-devant Vènitiens du Levant..." Paris (1800).
"Viatge a les Illes Balears i Pitiüses" Palma: Banca March (2002) 1a ed. en llengua catalana
"Viatge a les Illes Balears i Pitiüses" Palma: Lleonard Muntaner (2003) 2a ed. en llengua catalana.

De moment, podeu veure la portada del primer volum i els gravats dedicats als habitants de les Illes Balears.

"Voyage Pittoresque" de Jacques Grasset de Saint Saveur

Dames des Illes Baléares a "Voyage Pittoresque" de Jacques Grasset de Saint Saveur

Paysan et Paysanne des Illes Baléares a "Voyage Pittoresque" de Jacques Grasset de Saint Saveur

Homme et femme de la Catalogne a "Voyage Pittoresque" de Jacques Grasset de Saint Saveur


Homme et femme de la Catalogne dansant le Fanfando a "Voyage Pittoresque" de Jacques Grasset de Saint Saveur


"Voyage Pittoresque" de Jacques Grasset de Saint Saveur (1806)


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada