dilluns, 20 de febrer del 2012

In Memoriam Salvador Perxas Dalfó

Fa pocs dies ha traspassat un important figuerenc, el senyor Salvador Perxas. Potser hi haurà molta gent no li digui res el seu nom, però és que el sr. Perxas era d'aquelles persones que treballava de manera callada, aquest havia estat el tarannà de tota la seva vida.
Era un empresari atípic, vinculat a diferents empreses tan diverses com la producció d'electricitat, l'extracció de talc, l'explotació del Teatre El Jardí i el cinema La Sala Juncària o la promoció d'habitatges. Entre altres actuacions, va ser decisiu en l'impuls donat a les Vivendes per un món millor, i la previsió de nous terrenys per ubicar-hi la futura parròquia del Bon Pastor.
A més de ser una persona de profundes creences religioses, sens dubte, la seva formació en el moviment Federació de Joves Cristians de Catalunya el va influir de per vida. Aquest mestratge el va portar a bolcar esforços i aportacions econòmiques en nombroses causes humanitàries com Càrites o Mans Unides.
Durant tota la seva vida va estar estretamet vinculat amb l'església i amb diversos representants començant pel bisbe sr. Camprodon com amb els rectors de Figueres amb mn. Pere Xutglà amb qui va col·laborar en diferents associacions, amb mn. Guinart a qui va ajudar en la parròquia de la Immaculada, o amb mossèns responsables de santuaris com mn. Enric Sala amb qui col·laborà en el monument dedicat a mossén Cinto Verdaguer a la Mare de Déu del Mont.

Personalment crec que Figueres ha perdut un gran benefactor, i haig de dir que lamento molt la seva pèrdua.
Vaig coincidir amb el sr. Perxas en diverses ocasions, però ho podria resumir en dues, en les quals ell va esdevenir un bon col·laborador. La primera va ser cap a l'any 2000 amb motiu d'estar preparant el llibre "Història Gràfica de Figueres", en aquella ocasió em va deixar per a la futura publicació unes imatges molt interessants de la construcció del Teatre El Jardí i de la Central tèrmica de Figueres. La segona ocasió va ser amb motiu d'estar preparant el "Diccionari biogràfic de l'Alt Empordà", en el qual s'hi troba representat ell mateix així com diversos membres de la seva família. 
Només tinc paraules d'elogi per ell: complidor, treballador, eficient,...   interessat en els projectes de la ciutat, curiós,...
I ben segur que podria afegir moltes coses més, per no repetir-me a la part inferior reproduiré la biografia que li vaig dedicar al "Diccionari biogràfic de l'Alt Empodà" l'any 2009.


 Montserrat Vayreda, Salvador Perxas, Montserrat Mauné,
Bel i Inés Padrosa a l'Ajuntament de Figueres amb motiu de dedicar llibres de "Història Gràfica de Figueres" als col·laboradors.

 "Diccionari biogràfic de l'Alt Empordà" (2009) d'Inés Padrosa








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada