diumenge, 19 de novembre del 2017

"De cara al Castell: quart episodi"

Dissabte, 18 de novembre s'ha presentat el 4rt volum de la col·lecció Episodis del Castell de Sant Ferran de Figueres. 


El dia 2 de novembre de 2016, vaig publicar al Diari de Girona l'article titolat "De cara al Castell: tercer episodi".
Començava l'article dient que es presentaria el tercer volum de la col·lecció Episodis del Castell de Sant Ferran de Figueres i que la gènesi de la col·lecció calia cercar-la en la vluntat d'anar omplint buits bibliogràfics relacionats amb la fortalesa.
I així és com. sense pausa, a raó d'un títol cada any, l'associació presidida per Antonio Herrera s'ha convertit, juntament amb el Ministeri de Defensa amb els Cuadernos del Castillo, en la principal difusora de les característiques del monument figuerenc.  
A l'esmentada sèrie cal afegir aportacions anteriors, fora de col·lecció, com la monografia de Pere Buxeda (2011), la qual va comptar, també, amb la col·laboració d'Inés Padrosa qui va fer una explicació relació dels principals fotògrafs del Castell, o la coordinada per Ramon Inglada (2012). 

Afegia que una vegada més l'activitat cultural i editorial dels Amics contradirà allò que s'ha sentit tantes vegades "Figueres viu d'esquenes al castell!!". 

L'any passat es va presentar l'obra Governadors del Castell de sant ferran (1793-1843), a càrrec del tinent general Carlos Díaz Capmany. 


Enguany el títol és  El Castell de Sant Ferran  un entorn natural i quatre personatges. Ha estat coordinada per Antonio Herrera López de la Cova i ha comptat amb 6 autors: JMa. Dacosta, Gerard Bussot, Cristina Ribot, Joan Armangué Carlos Díaz Campmany i Josep Playà.






Precisament un dels documents que il·lustra una de les aportacions és la Sentència de mort de Narcís Massanas, veredicte emès després del corresponent Consell de Guerra. Document únic que e stroba a la Biblioteca-Arxiu del Palau de Peralada.


Dacosta, Rovira, Armangué, Playà, i davant la taula Guzmá, Padrosa i Bussot. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada