dimarts, 31 de gener de 2017

Recuperació del figuerenc Joan Subias Galter (1897-1984)

El dia 25 de gener es va presentar la monografía Joan Subias Galter de la Col·lecció Girona Fotògrafs, col·lecció que, des de fa uns anys, veu la llum gràcies a la bona entesa entre el CRDI i Rigau Editors.
L'alcaldessa Marta Madrenas va presidir l'acte. Joan Boadas director de l'Arxiu Històric de Girona va fer un resum dels exemplars que conformen la col·lecció Girona Fotògrafs i va explicar les gestions dutes a terme amb l'Institut d'Estudis Catalans, l'entitat que preserva les gairebé 4.000 fotografíes fetes per Joan Subias, per poder portar a terme aquest projecte.
Per la seva part Joaquim Nadal ens va apropar  al figura d'aquest figuerenc. Va explicar com va arribar al seu estudi i com va descobrir un personatge encisador i relativament poc conegut. La tasca més important de Subias va raure en la preservació del patrimoni i en aquest quefer va tenir el bon encert de fer fotografíes.
La familia va cedir l'arxiu Subias i el material d'estudi a l'Institut d'Estudis Catalans i aquest ha estat objecte d'estudi per part de Joaquim Nadal.
Tot seguit les dues portades dels llibres que acaben d'aparèixer. Impactant i interessantíssima la fotografía de Castelló d'Empúries, el poble de la meva infantesa, amb els apòstols de la façana protegits! Altres imatges interessants són les de Can Descals de Darnius, amb camions carregats amb obres pictòriques del patrimoni artístic català.
Demà dimecres es presentarà Joan Subias Galter (1897-1984). Dues vides i una guerra, a la Casa de Cultura de Girona.
 
 
 Joaquim Nadal, autor de l'estudi, Marta Madrenas, alcaldessa de Girona i Joan Boadas, director de l'Arxiu Històric de Girona i del CRDI.

Joaquim Nadal, autor de l'estudi, Marta Madrenas, alcaldessa de Girona i Joan Boadas, director de l'Arxiu Històric de Girona i del CRDI.

2 comentaris:

  1. Si, Inés, va ser un acte molt emotiu i de recuperació d'un professional apassionat per la cultura, salvaguarda i difusió del patrimoni que ens precedeix, que ha permès arribar fins avui i construir el demà. Gràcies a tots!

    ResponElimina
  2. Pia, la generositat es "paga" amb generositat!! Aquesta és una de les principals qüestions! I, en aquest cas, n'hi ha hagut molta. Tant per part del propi Joan Subias, com per part de la família, com per part de l'autor de l'estudi: Joaquim Nadal!! L'enhorabona a tots!! Abraçada!!

    ResponElimina