dimecres, 7 de novembre del 2012

Els ex-vots símbols a desaparèixer?

L'ex-vot és una ofrena feta, normalment a una Mare de Déu o un sant, o bé per un favor rebut o bé com a promesa de compliment d'un vot en un futur.
Els ex-vots eren objectes de diferents materials, podien ser de cera -qui no recorda els objectes que penjaven de les parets del Santuari de la Mare de Déu de la Salut de Terrades, patrona de l'Empordà-, en altres llocs abundaven els de fusta com ara quadres amb motius mariners, en altres els de marbre sobretot en esglésies franceses. També s'hi podien contemplar objectes diversos com escapularis, estampes, figuretes retallades de tola, rosaris,...
Malauradament en molts santuaris s'ha procedit a una "neteja" i avui no podem veure cap d'aquells objectes donats a la Verge. On són? En el millor dels casos els tenen guardats en alguna de les estances de l'església o del santuari, en el pitjor la neteja ha estat total i han desaparegut per sempre.
Viatjant he tingut ocasió de poder contemplar diferents tipus d'ex-vots. A continuació en podrem contemplar algunes imatges:


Ex-vots a l'església parroquial de Santa Maria
del Camí. Mallorca (Fot. Inés Padrosa)



Ex-vots nmariners a l'Église de Notre-Dame
du Mont, Marsella (Fot. Inés Padrosa)


Ex-vots a l'Église de Notre-Dame du Mont, Marsella
(Fot. Inés Padrosa)

 

Ex-vots a la Cathedrale Saint-Juste et Saint-Pasteur,
Narbona (Fot. Inés Padrosa)
Chapelle de saint Aurelien de Limoges, lloc on s'hi
conserven nombrosos ex-vots a l'interior.



Ex-vots a l'església de Saint Aurelien de Limoges
(Fot. Inés Padrosa)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada