divendres, 15 de gener del 2016

La Història del Circ a Barcelona - Primer acte paral·lel de la 5a Edició del Festival Internacional del Circ Elefant d'Or - Ciutat de Figueres




Avui ha tingut lloc,  la seu dels Amics del Castell de Sant Ferran de Figueres, el primer acte paral·lel de la 5a Edició del Festival Internacional del Circ Elefant d'Or - Ciutat de Figueres:
La presentació de la monografía "La Història del Circ a Barcelona", escrita per Ramon Bech i Batlle
El president sr. Antonio Herrera ha pronunciat unes paraules de benvinguda i ha donat la paraula a Genís Matabosch, director del Festival, qui ens ha explicat la gènesi de l'amistat
amb l'autor del llibre i les activitats que es duen a terme des de la Circus Arts Foundation. Actualment, la col·lecció de la que es disposa sobre el circ ja es considera com la més important d'Europa; entre tot el material que es preserva les dues col·leccions més importants que són la seva pròpia que va començar a l'edat de tretze anys, i la de Ramon Bech. Així mateix ha explicat com cada any s'amplien els fons, essent una de les principals adquisicions la maqueta del Circ Gleich que tots vàrem poder contemplar el mes de febrer de l'any passat a la sala d'exposicions de l'antic escorxador de Figueres. Podem veure unes imatges clicant aquí.


Genís Matabosch també ha explicat que, malauradament, el circ no ha generat gran nombre de publicacions. La bibliografia relacionada amb aquest tema és escadussera!! Però a Figueres tenim la sort que a més d'ell hi ha un altre enamorat del circ i amb el llibre que es presentava avui ja en són tres les publicacions que Ramon Bech ha vist editades. Les dues primeres són la dels Amorós Silvestrini i els seus pallassos (2006) i la de Totó: biografía de un payaso (2012), a la qual vàrem assistir.



Ramon Bech ha explicat l'origen del llibre, com l'ajuntament de Barcelona va creure en el resultat i com l'editorial Viena també va apostar per l'edició. Ens ha fet viatjar pels diferents circs de Barcelona i pels diferents indrets on es trobaven ubicats, i hem vist com la fesomia de la ciutat anava canviant a mida que passaven les dècades.


Algunes de les moltíssimes imatges que podrem veure al llibre sobre la Història del Circ a Barcelona són gràcies a haver estat curosos i haver preservat fons d'imatges com el de Josep Vinyes o d'haver recorregut nombrosíssims arxius i fons d'hemeroteques i, evidentment la recopilació de material d'arxiu i cartells de la propia fundació el llibre gaudeix d'un material visual insubstituible que el complementa i l'enriqueix !!






Salvador Dalí encaixant la mà al trapezista Enzo Cardona.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada