Exposicions


Inauguració Exposició "Viatges i viatgers. De Colom als Comtes de Peralada", a la Biblioteca del Castell de Peralada

 Ahir a la tarda va tenir lloc, a la Biblioteca del Castell de Peralada, la inauguració de l'exposició "Viatges i viatgers. De Colom als Comtes de Peralada".
 
Imatge general de l'actual exposició a la Biblioteca Castell de Peralada
(Fot. Inés Padrosa)


Inauguració de l'exposició "Viatges i viatgers"
(Fot. José Luis Torres)
Inauguració de l'exposició "Viatges i viatgers"
(Fot. José Luis Torres)Inauguració de l'exposició "Viatges i viatgers"
(Fot. José Luis Torres)


“VIATGES I VIATGERS.
DE COLOM ALS COMTES DE PERALADA”
Exposició Biblioteca Castell de Peralada, 2013-2014
 

Els viatges són el resultat d’una inquietud, d’una curiositat amb finalitat professional o filantròpica o, tot al contrari, han tingut un objectiu depredador i rapinyaire. Com a conseqüència, el gènere humà ha descobert nous continents i ha millorat els coneixements geogràfics, cartogràfics, botànics, gastronòmics, mèdics, religiosos, artístics o folklòrics. 

La literatura de viatges és un gènere molt ampli que ha anat evolucionant al llarg de la història. Tal com deia Ortega i Gasset “jo soc jo i la meva circumstància”; per això, cada relat estarà condicionat pel narrador, per les seves experiències i els seus prejudicis. Per aquest motiu, hi ha els fervents partidaris de les guies tipus Murray o Baedeker, les quals es limiten a esmentar els llocs a visitar, sense apreciacions ni valoracions personals.

L’exposició, com és habitual, es nodreix dels fons bibliogràfics i museístics propis i abraça fins el s. XIX, època de grans avenços en els transports, les comunicacions i en les tècniques d’impremta amb la invenció de la fotografia. És el moment en què l’individu perd la por i va a la recerca del desconegut i l’exotisme. És el moment en què apareixen les Guies i la fotografia s’imprimeix en forma de targeta postal, i és en aquest període quan els darrers membres de la nissaga Rocabertí-Dameto Antoni, comte de Zavellà, i Tomàs de Rocabertí, comte de Peralada, i els seus decisius oncles Ignasi i Joan Dameto retornen a Peralada. Tindrem ocasió de descobrir el seu caràcter “locomòbil”, tal com deien ells mateixos, amb alguns dels destins turístics per ells visitats i contemplar les guies adquirides.

En aquesta ocasió, la tria bibliogràfica s’ha realitzat entre prop d’un miler d’exemplars – la major part procedents de les compres fetes pels darrers membres de la nissaga -, dels quals el visitant en podrà veure més d’un centenar.

Probablement, moltes de les descobertes no s’haurien realitzat si els projectes no haguessin estat recolzats pels monarques. Entre ells trobarem, a títol d’exemple, la descoberta del Nou Món per Colom amb l’aval dels Reis Catòlics; els viatges científics de James Cook (s. XVIII) aixoplugats per la Royal Society; el d’Alexandre de Laborde (s.XIX) empès per Manuel de Godoy, ministre de Carles IV o l’expedició científica encapçalada per Juan de Dios Rada Delgado a bord de la fragata Arapiles cap al Mediterrani oriental, sufragada per Amadeu de Savoia.

Molt ben representats s’hi troben els viatgers estrangers arreu del món com és el cas del Voyage Pittoresque, del montrealenc Jacques Grasset de Saint-Sauveur, o per Espanya, entre els que hi figura Travels through Spain de Henry Swinburne, L’Espagne de Charles Davillier amb magnífiques il·lustracions de Gustave Doré o la de Pau Piferrer Recuerdos y Bellezas de España i, de manera particular per Catalunya, entre els quals cal ressaltar el manuscrit anònim d’un franciscà del s. XVI Peregrinació de la Ida per Cathaluña, i no oblidem les illes Balears amb l’obra de J.B. Laurens Souvenirs d’un voyage d’art a l’Ile de Majorque. Curioses són les experiències del primer espanyol no musulmà en visitar La Meca, el català Domènec Badia Leblich, conegut com a Ali Bei el-Abbassi. Així com, interessants són, les explicacions de literats com Alexandre Dumas, Arthur Andersen, o Jacint Verdaguer o la literatura de viatges ficticis.

Un esment especial mereixen els viatgers moguts per la religió amb predilecció per Terra Santa.

Encara que la seva presència sigui escadussera, no hi faltaran les dones viatgeres com George Sand (1804-1876) pseudònim d’Amandine Dupin i les seves impressions mallorquines o les de Madame d’Aulnoy, de soltera Marie-Catherine Le Jumel de Barneville (1650/51-1705), i les de l’autora austro-hongaresa Irene de Suberwick (s.XIX), qui escrivia sota el pseudònim de Manuel de Cuendías. El relats d’aquestes dues escriptores han portat moltes controvèrsies, havent estat qualificats de descripcions fictícies.

Tampoc hem oblidat fer una referència als balnearis que, en el segle XIX, esdevenen llocs de moda, de reunió i d’esbarjo, on les classes adinerades combinaven l’oci amb les vacances terapèutiques. Des de Vichy o Pau a Baden, fins als Banys de la Mercè, a Capmany.

També hi queden reflectits els principals mitjans de comunicació al llarg d’aquests segles i els ensurts constants en el decurs dels viatges ocasionats per pirates, bandolers, lladres i trabucaires.

            Una especial atenció s’ha dedicat a les il·lustracions que acompanyaven els escrits, fruit de l’art dels propis narradors o de dibuixants professionals que els acompanyaven en el seus desplaçaments per reflectir amb major fidelitat les imatges dels llocs visitats.

 
Inés Padrosa Gorgot
BibliotecàriaInauguració Exposició "Els comtes de Peralada i Mallorca" a la Biblioteca del Castell de Peralada

Ahir a la tarda va tenir lloc, a la Biblioteca del Castell de Peralada, la inauguració de l'exposició "Els Comtes de Peralada i Mallorca". Una mostra que reuneix importants documents custodiats a l'Arxiu del Regne de Mallorca, a l'Arxiu Can Vivot i a la mateixa Biblioteca i Arxiu del Palau de Peralada. La mostra es troba
L'acte va comptar amb els parlaments de Ricard Urgell, director de l'Arxiu del Regne de Mallorca, Inés Padrosa, comissària de l'exposició i bibliotecària del Castell de Peralada i Pere de Montaner, comte de Zavellà.


Artur Suqué, propietari del Castell de Peralada, Pere de Montaner, comte de Zavellà, Carmen Mateu de Suqué, propietària del Castell de Peralada, Inés Padrosa, comissària de l'exposició i bibliotecària del Castell de Peralada i Ricard Urgell, director de l'Arxiu del Regne de Mallorca. (Fot. José Luis Torres)

Carmen Mateu de Suqué, Mayda de Quiroga, comtessa de Zavellà i Artur Suqué a la primera fila. Pere Torrent, alcalde de Peralada, en primer terme a la segona fila, al seu costat el pintor Carles Bros. (Fot. José Luis Torres)

Un altre moment de l'acte a la Biblioteca del Castell de Peralada (Fot. José Luis Torres)

"Mallorca recupera su vínculo con Peralada" a Diario de Mallorca 12.VI.2012


Text de F. Marí, fotografies d'I.Padrosa i J.L. Torres "De Mallorca a Peralada" Diari de Balears, 17 de juny de 2012L'exposició "Els comtes de Peralada i Mallorca" a la premsa barceloninaL'exposició de Peralada a la revista Ars Magazine

Una de les revistes més prestigioses d'art recull l'exposició "Els comtes de Peralada y Mallorca"
http://www.arsmagazine.com/noticias/actualidad/201206151369/los-condes-de-perelada-y-mallorca

L'exposició "Els Comtes de Peralada i Mallorca" a la premsa gironina


Article de José Luis Torres "Patriotismes" al Diari de Girona de divendres 15 de juny de 2012.

L'exposició "Els comtes de Peralada i Mallorca" a la revista Bon Art
 
La reconeguda revista gironina Bon Art es fa ressó de l'exposició a l'edició digital:


"Història dels Rocabertí" Hora Nova, divendres 15 de juny de 2012


"Una exposició ret homenatge a la nissaga dels Rocabertí de Peralada" Empordà, 12 de juny de 2012.


Eva Vázquez "Els Rocabertí de Peralada" El Punt Diari, 15 de juny de 2012

 

D'esquerre a dreta Ricard Urgell, Inés Padrosa i pPere de Montaner ."Inauguren l'exposició sobre els Rocabertí", Hora Nova 19 de juny de 2012.

 

"Exposició al Castell", El Punt Diari, 19 de juny de 2012.


"Recuperen la nissaga dels Rocabertí" Empordà, 19 de juny de 2012


 

Exposició "Jardins de paper" a la Biblioteca del Castell de Peralada

Jardins de paper, Exposicions actuals a la Biblioteca del Castell de Peralada.
Jardines de papel a Ars magazine.


Exposicions a la Biblioteca del Palau de Peralada:
Napoleó  i Catalunya,
Llibres tancats


"Un escenari de llibre" Hora Nova, 2006
     
              "Marià Baig, una singular pluralitat""Dalí a l'Empordà. La mirada dels fotògrafs empordanesos"

Rosa M. Maurell, Inés Padrosa, Esteve Ayats fotògraf, Caterina Mieres Consellera de Cultura de la Generalitat, Robin Townsend fotògraf, Francesc Simon fotògraf, Joan Armangué alcalde de Figueres, Lola Mitjans presidenta dels Amics dels Museus Dalí, Avel·lí Torner fotògraf, Joan Vehi fotògraf i Joan Borrell alcalde de Cadaqués.

Inés Padrosa i la Consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Caterina Mieres.

Jordi Cabezas, president del Consell Comarcal de l'Alt Empordà, Lola Mitjans presidenta dels Amics dels Museus Dalí, Caterina Mieres Consellera de Cultura de la Generalitat, Joan Armangué alcalde de Figueres i Inés Padrosa, comissària de l'exposició "Dalí a l'Empordà"

Inés Padrosa, Joan Armangué, Joan Moncanut i Caterina Mieres.


L'exposició "Dalí a l'Empordà..." va itinerar a diversos llocs de Catalunya i Espanya. Aqui es poden veure algunes de les imatges:

Dalí a l'Empordà a La Seu d'Urgell

La Seu d'Urgell, Agost 2004


 
Sala de Cultura de Sant Domènec de la Seu d'Urgell.


Inés Padrosa, comissària de l'exposició, i Gemma, davant la banderola anunci de l'exposició dedicada a Salvador Dalí.

Dalí a l'Empordà a Cadaqués:
Sala d'Exposicions L'Amistat de Cadaqués, desembre de 2005. Joan Borrell alcalde de Cadaqués, Pere Vehí col·leccionista, Jordi Nicolau delegat de La Caixa, Inés Padrosa comissària de l'exposició i Joan Vehi fotògraf.


                            Dalí a l'Empordà a Palafrugell:


Museu del Suro de Palafrugell, juliol 2004.


Dalí a l'Empordà al Museo Vostell Malpartida (Cáceres):    Dalí a l'Empordà al Palau Robert (Barcelona):
José Luis Torres i Inés Padrosa


Inés Padrosa davant una de les fotos de Salvador Dalí feta pel fotògraf Joan Vehí.


Contes, contistes i il·lustradors
"Peralada mostra a bibliòfils de gran prestigi els 5.000 volums de Cervantes", Carme Vilà, Diari de Girona, 2001.XII.16.


La gastronomia, 2000

 
"La Biblioteca del Castell de Peralada acull una mostra sobre gastronomia", Carme Vilà, Diari de Girona, 23 de setembre de 2000.